Eveniment-Social

Proiect european ambitios de dezvoltare in sudul judetului

Publicat: 14 sept. 2012
1

@ Recent a fost aprobata o strategie de dezvoltare locala pentru 13 comune din judetele Iasi si Neamt @ Acestea s-au constituit intr-un Grup de Actiune Locala (GAL) denumit Colinele Iasului pentru a derula proiecte europene in vederea dezvoltarii infrastructurii si a mediului de afaceri

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a mediului de afaceri cu ajutorul fondurilor europene s-a nascut recent in comuna Ciurea. Astfel, Catalin Lupu, primarul acestei comune, a reusit sa convinga primarii din alte 12 comune din judetele Neamt si Iasi sa se reuneasca intr-o asociatie de cooperare recunoscuta la nivel european (Grup de Actiune Locala-GAL) in vederea obtinerii de fonduri in cadrul programului european LEADER la care Romania va avea acces incepand de anul viitor. Prin programul LEADER, Uniunea Europeana aloca fonduri comunitatilor locale atat pentru infrastructura cat si pentru sprijinirea afacerilor in special a celor derulate de tineri. Grupul de Actiune Locala constituit in jurul comunei Ciurea poarta denumirea de „Colinele Iasilor” iar pentru a duce la capat strategia de dezvoltare a primit deja de la Uniunea Europeana o finantare de 2,85 milioane euro. Din acest GAL mai fac parte primariile comunelor Barnova, Dagata, Grajduri, Ipatele, Mironeasa, Mogosesti, Scanteia, Scheia, Tansa, Tibana, Tibanesti si Pancesti (judetul Neamt). „Avem insa si un numar insemnat de parteneri privati, societati comerciale si organizatii neguvernamentale. Impreuna vom face eforturi pentru a implementa cat mai multe proiecte si programe europene. Vrem sa atragem finantari cat mai mari pe toate programele europene care se vor deschide.  Ma refer atat la cele de formare profesionala, de sprijinire a mediului de afaceri din mediul rural cat si la cele de infrastructura care se refera la renovarea satelor”, a spus primarul Catalin Lupu.
Astfel, GAL-ul Colinele Iasilor va lansa sesiuni de primire a proiectelor pentru fiecare masura de finantare pusa la dispozitie de UE, va analiza proiectele depuse de eventualii beneficiari si va selecta doar proiectele viabile din punct de vedere economic si tehnic care  vor contribui la indeplinirea obiectivelor din strategia de dezvoltare propusa.

Comentarii
  • Poate reusim si in satul Visan sa latim drumul la cate * banda pe sens.

    Infrastructura actuala este sub orice critica!!

    S-a promis inceperea proiectului de canalizare… Se trage matza de coada GRUPA MARE…

    Hai cu investitiile, hai cu munca!! Hai ca trece vremea si rad si curcile de neputinta si nepriceprea autoritatilro locale in gestiunea si adminitrarea banilor NErambursabili oferiti kkdo.

    • si eu stau in zona, dar nu sustin ideea asfaltarii. gandeste-te ca e zona in constructii si tot neamul va iesi cu pamant si ciment pe roti care duce la distrrugerea asfaltului. pur si simplu pusa piatra si nivelata periodic ! (nu o data pe an cum face acum)

Adauga un comentariu