Eveniment-Social

Proiect european pentru elevii rromi din Lungani. Micutii vor fi sprijiniti pentru a merge la scoala – FOTO

Publicat: 29 apr. 2016

@ In satul Zmeu, a fost inaugurat un Centru de zi, unde copiii vor primi o masa calda in fiecare zi si vor fi ajutati sa-si faca temele

Una dintre cele mai numeroase comunitati de rromi din judetul Iasi beneficiaza de finantare europeana destinata in special prevenirii abandonului scolar. Astfel, in prezenta unor oficialitati, ieri a fost deschis in satul Zmeu, un Centru de zi pentru copiii de etnie rroma.

Edificarea acestui obiectiv a fost posibila cu ajutorul fondurilor europene alocate prin programul Programul RO10 – „Copii si tineri in situatii de risc, initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale„. Proiectul a demarat pe data de 3 decembrie 2014 si s-a desfasurat pe o perioada de 16 luni, cu o prelungire de 6 luni. Beneficiarii principali ai proiectului sunt 50 de copii de etnie rroma din satul Zmeu, cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani, 60 de parinti si membri ai familiilor elevilor cuprinsi in proiect, precum si alte 732 de persoane de etnie rroma. Astfel, in cadrul Centrului de zi, cei 50 de copii vor primi zilnic o masa calda, vor beneficia de sprijinul unor profesori pentru a-si face temele si nu in ultimul rand vor participa la sedinte de consiliere psihologica.

„Am sprijinit cu toata fiinta mea acest proiect, pentru ca m-am nascut si am crescut in satul Zmeu. Am facut 8 clase in satul Zmeu, dupa care am intrat la Colegiul Negruzzi. Copiii din Zmeu aveau nevoie de acest centru de zi. Sunt convins ca acest proiect va contribui semnificativ la diminuarea abandonului scolar in aceasta localitate. Vreau sa precizez ca avem din anul 1992 deschis un Centru de zi si in satul Crucea tot pentru copii rromi, proiect care este de asemenea un succes. Tot in satul Zmeu vom moderniza scoala si vom deschide o noua gradinita”, a spus Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani.

Valoarea totala a proiectului este de 790.363 lei, din care 39.124 lei este cofinantarea asigurata de comuna Lungani. Centrul de zi cuprinde o sala de curs pentru activitatile de invatare, un hol multifunctional pentru activitati recreative si socializare, un cabinet de consiliere, o bucatarie si o sala de mese. O alta componenta a proiectului, care se adreseaza si adultilor de etnie rroma din satul Zmeu, are in vedere activitati de instruire legate de reguli de igiena individuala si de grup, planificare familiala si casatorie timpurie.

„Este un moment emotionat pentru noi, un moment la care am ajuns dupa foarte multa munca. Ne-am propus cu adevarat sa-i ajutam pe copii din satul Zmeu sa se integreze. Proiectul se adreseaza familiilor defavorizate ale caror copii inregistreaza rezultate scolare slabe, care prezinta risc de abandon scolar sau care se confrunta cu fenomenul migratiei. Vizam cresterea sanselor de succes scolar si implicit a sanselor de acces pe piata muncii. Ne vom indrepta atentia si spre parinti care vor fi implicati in sesiuni de informare pe teme de educatie”, a spus Marilena Alecsa, secretara Consiliului Local Lungani, coordonator al proiectului. Dupa incetarea finantarii, proiectul va fi preluat de Consiliul Local Lungani.

Comentarii
Adauga un comentariu