Eveniment-Social

Proiect important derulat de conducerea Spitalului de Boli Infectioase din Iasi – video

Publicat: 27 oct. 2017
1

@ Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi a demarat o importanta campanie medicala @ Proiectul a fost prezentat ieri in fata oficialitatilor judetene de catre conducerea unitatii medicale din Iasi

Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi a demarat o noua campanie medicala. Ieri, prof. dr. Carmen Mihaela Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, a prezentat pe larg proiectul „Hepatita C. Testeaza-te acum, testeaza-te aici!”.

La eveniment au participat si acad. prof. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, dar si dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Iasi.

„Iasul este al doilea dupa Bucuresti in ceea ce priveste aceasta campanie. Este vorba de testarea gratuita a infectiei cu virusul hepatic de tip C in saliva. Nu este vorba de intepatura, este un test care se realizeaza usor. Raspunsul vine in 15-20 minute”, a mentionat prof. dr. Carmen Mihaela Dorobat.

Si prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat care este evolutia acestei boli si la ce poate conduce. „Vorbim de un virus care da o infectie latenta, iar primele faze de infectie acuta trec in general neobservate. Peste 80 la suta dintre cei care se infecteaza, dezvolta infectie acuta cu acest virus hepatic de tip C nu au nici cea mai mica idee. Ei se simt putin obositi o zi, doua, poate o saptamana, dupa care aceste acuze dispar complet si reapar dupa 20 sau 30 ani, dar sub forma unei boli croncie avansate de ficat, tradusa sub forma de ciroza sau, din pacate, cancer hepatic. Mai mult, acest virus se si asociaza cu cancerul de ficat, alaturi de virusul hepatic de Tip B. Acum am inceput testarea pentru virusul de tip C. In urma cu ceva vreme am facut testarea in Iasi intr-o campanie stradala. Este bine de stiut ca lumea are posibilitatea sa se vindece”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.





Adauga un comentariu