Eveniment-Social

Proiect inedit pentru combaterea plecarilor masive ale asistentilor medicali din Iasi

Publicat: 09 oct. 2016
1

@ Proiectul a fost initiat ca raspuns la cresterea îngrijoratoare a nivelului epuizarii profesionale în rândul personalului medical @ Sute de asistenti si studenti la asistenta medicala vor participa la acest proiect

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala Iasi a anuntat lansarea proiectului „Interventii comune împotriva epuizarii profesionale a asistentilor medicali debutanti, studentilor la asistenta medicala si îngrijitorilor la domiciliu (JOBIS)”, finantat în cadrul Programului „ERASMUS+”.

Proiectul se va desfasura în parteneriat cu 3 facultati de asistenta medicala din Lituania, Polonia si Cipru, dar si o organizatie de îngrijiri la domiciliu din Italia. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 24 luni, valoarea totala a proiectului fiind de 152.642 de euro, acoperita integral de Comisia Europeana, prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Proiectul a fost initiat ca raspuns la cresterea îngrijoratoare a nivelului epuizarii profesionale în rândul personalului medical, situatie semnalata de toate organismele de reglementare si supraveghere a profesiei la nivel european si international. Cauzele sunt diverse, de la expunerea la o serie de situatii stresante la locul de munca, pâna la conditiile sociale si economice, cum ar fi contactul cu persoane vulnerabile, supraîncarcarea la locul de munca, programul de lucru neregulat si în ture, solicitarile fizice si psihice mari, taierea salariilor, migratia, reformele si schimbarile legislative numeroase.

Obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului este sa atraga atentia cadrelor medicale si persoanelor cu functie de raspundere din sistemele sanitare din cele 5 tari partenere, asupra nevoii de diseminare a informatiilor si a bunelor practici pentru prevenirea si combaterea epuizarii profesionale, cat si a necesitatii schimbarilor de atitudine.

Solutia oferita prin proiect este elaborarea unui complex de actiuni mixte de formare pentru prevenirea si combaterea epuizarii profesionale adresata asistentilor medicali debutanti, studentilor la asistenta medicala si îngrijitorilor la domiciliu. In cadrul acestui proiect vor participa in jur de 200 de asistenti medicali, 300 de studenti la asistenta medicala si 40 de ingrijitori la domiciliu din cele 5 tari participante.

„Proiectul va contribui substantial la cresterea competentelor celor 3 grupuri tinta privind prevenirea si combaterea epuizarii profesionale în cele 5 tari, cât si la nivel european, la cresterea gradului de constientizare a factorilor de raspundere privind protejarea personalului din sanatate împotriva epuizarii profesionale”, a declarat Marius Asandulesei, purtatorul de cuvant al OAMGMAMR Iasi.

Adauga un comentariu