Eveniment-Social

Proiect original, intitulat sugestiv „Unitate prin cultură” – ediția COVID-19, la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din orașul Târgu Frumos

Publicat: 26 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiect original intitulat sugestiv Unitate prin cultură - ediția COVID-19 la Liceul Teoretic Ion Neculce din orașul Târgu Frumos
Eveniment cultural, cu participarea profesorilor și elevilor la Liceul Teoretic Ion Neculce din orașul Târgu Frumos

Un nou proiect interesant, intitulat „Unitate prin cultură” – ediția COVID-19, derulat de Liceul Teoretic „Ion Neculce” din orașul Târgu Frumos – județul Iași. Din speranțele de început de drum și bucuria aprofundării istoriei locului, ca o modalitate de auto-cunoaștere și împlinire individuală prin cultură, noua ediție a proiectului s-a configurat și a implicat, din nou, zeci de elevi, profesori, directori, din diferite școli din țară și de peste hotare

Liceul Teoretic „Ion Neculce” din orașul Târgu Frumos – județul Iași a inițiat o nouă ediție a unui proiect interesant, intitulat „Unitate prin cultură”, de data aceasta sub egida ediției COVID-19. Totul sub semnul cărturarului Ion Neculce, figură istorică emblematică a liceului din Târgu Frumos, care îi poartă numele, anul 2019, în luna lui „Răpciune, ziua a noua, zorii unui nou an școlar legendar anunțau scrierea multor pagini de cronică, în spiritul grăitoarelor peste veacuri letopisețe moldave”.

Ce implică proiectul „Unitate prin cultură” – ediția COVID-19, la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din orașul Târgu Frumos

Astfel, plecând de la speranțele de început de drum și bucuria aprofundării istoriei locului, ca o modalitate de auto-cunoaștere și împlinire individuală prin cultură, o noua ediție a proiectului „Unitate prin cultură” s-a configurat și a implicat, din nou, zeci de elevi, profesori, directori, din diferite școli din țară și de peste hotare, sub coordonarea prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, managerul Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos. Totul în colaborare cu parteneri educaționali precum Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, Primăria orașului Târgu Frumos, Casa Corpului Didactic (CCD) „Spiru Haret” Iași, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași, Editura „Spiru Haret” Iași, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Asociația Societas Pro Patrimonium.

Cuprinsă în Calendarul Activităților Educaționale Județene 2020 al ISJ Iași, cea de-a doua ediție a proiectului a desfășurat ca activități principale Concursul interjudețean cu participare internațională „File inspirate din Cronicile lui Neculce”, realizarea și publicarea volumului „Unitate prin cultură. Demersuri educaționale în formarea competențelor de exprimare și sensibilizare culturală” în cadrul Simpozionului „Dimensiuni axiologice și transdisciplinare ale educației prin cultură”, precum și Clubul „Excelsior – provocare la cultură”.

Proiectul Liceului Teoretic „Ion Neculce”, din orașul Târgu Frumos, nu a fost ocolit de provocările actualului context epidemiologic

Proiectul nu a fost ocolit de provocările actualului context epidemiologic, astfel încât adaptarea a fost cuvântul-cheie care și-a pus amprenta pe o nouă strategie de lucru cu elevii, cu partenerii educaționali. Sub imperativul anulării evenimentelor culturale și al distanțării sociale, activitățile au fost relocate în mediul on-line. Concursul „File inspirate din cronicile lui Neculce” și volumul „Unitate prin cultură. Demersuri educaționale în formarea competențelor de exprimare și sensibilizare culturală” s-au bucurat de contribuțiile a 96 de elevi și 74 de profesori din 41 de unități de învățământ din țară și din Republica Moldova. Volumul s-a constituit într-o oglindă a proiectului, cuprinzând cele 30 de lucrări premiate în cadrul secțiunii de creație literară a concursului, având ca repere momente semnificative din istoria, cultura și civilizația Moldovei, precum și articole semnate de cadre didactice și specialiști în diferite domenii culturale.

Simpozionul „Dimensiuni axiologice și transdisciplinare ale educației prin cultură” a fost transpus pe blogul proiectului și pe paginile de Facebook ale Liceului „Ion Neculce”

Cele 23 de lucrări plastice premiate au fost organizate într-o expoziție on-line, lansată pe pagina de Facebook a liceului.
Simpozionul „Dimensiuni axiologice și transdisciplinare ale educației prin cultură” a fost transpus pe blogul proiectului și pe paginile de socializare ale liceului, prin lansarea volumului și anunțarea numelor elevilor premiați pentru creativitate literară, în data de 19.05.2020, moment care marchează încheierea cu succes a acestei noi ediții a proiectului. Acest eveniment se constituie într-un preambul al finalului de an școlar, an care traversează un istoric fără precedent, în contextul pandemic prezent. Conjunctura actuală a influențat activitatea elevilor și profesorilor din întreaga lume și ne-a transformat, asemenea lui Ion Neculce, în martori, protagoniști ai istoriei, cronicari ai unor file importante din evoluția liceului, scrise cu literele solidarității, cu intenția de a duce mai departe speranța în vremuri mai bune.

Adauga un comentariu