Eveniment-Social

Proiect urias la marginea Iasului. Iata cum va arata investitia de sute de mii de lei. Schitele au fost deja trasate

Publicat: 27 nov. 2018
1

@ Autoritatile judetene au trecut la initierea unui proiect important dedicat sfarsitului Primului Razboi Mondial din urma cu un secol @ La marginea municipiului Iasi va aparea primul parc dedicat unui eveniment ce a avut loc in timpul marii conflagratii mondiale

Sefii administratiei judetene, alaturi de conducerea Primariei comunei Ciurea, au pus bazele unui proiect major dedicat Centenarului Marii Uniri. In localitatea aflata la margina municipiului va aparea primul parc memorial dedicat evocarii celor peste o mie de victime din tragedia feroviara de la Ciurea, care a avut loc in anul 1917, in timpul Primului Razboi Mondial.

Parcul se va intinde pe o suprafata de aproape 2.400 metri patrati si va fi ridicat in satul Lunca Cetatuii, din comuna Ciurea. Din suprafata totala, circa 725 mp vor fi alei si pavaje din dale de beton vibropresat, alti 1.614 mp vor constitui gazon din rulouri, iar pe 260 metri liniari se vor monta borduri. Aici vor fi plantati stejari, paltini, vor fi montate 50 de banci, 36 de stalpi de iluminat si multe altele.

Proiectul este derulat de Consiliul Judetean in parteneriat cu Primaria Ciurea, valoarea investitiei fiind de 460.000 lei. Fondurile au fost alocate de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in cadrul programului "Centenarul Marii Uniri si al Primului Razboi Mondial" din aceasta perioada.

"Parcul este dedicat celor peste o mie de persoane care si-au pierdut viata in cel mai grav accident feroviar din tara noastra, care a avut loc in timpul Primului Razboi Mondial. In cursul acestei saptamani vor fi plantati copacii, iar ulterior, vor fi derulate si alte evenimente. Ne bucuram de prezenta oficialitatilor judetene si nu numai", a spus Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Citeste si: Eveniment special in Ciurea. Localnicii, alaturi de primar si alte oficialitati locale, au plantat mai multi arbori cu prilejul Centenarului – FOTO

In accidentul petrecut la Ciurea, circa o mie de persoane si-au pierdut viata într-un accident feroviar groaznic, poate unul din cele mai mari din istorie. "Catastrofa de la Ciurea" este numele sub care a intrat în istorie nefericitul eveniment. Accidentul a avut loc în data de 31 decembrie 1916/13 ianuarie 1917, în plina desfasurare a Primului Razboi Mondial, în gara din localitatea Ciurea, la sud de Iasi, pe calea ferata Bârlad – Iasi. Bilantul a fost de peste 1.000 morti, absenta unei anchete oficiale nepermitând elucidarea cauzelor accidentului. Un convoi militar, constituit dintr-o garnitura de 26 de vagoane, parasise orasul Galati, dupa ce Braila fusese ocupata de trupele germane, si se deplasa spre Iasi. Vagoanele erau neîncapatoare pentru numarul mare de soldati, români si rusi, si de civili refugiati din teritoriile ocupate de armatele germane ale generalului von Mackensen, drept pentru care estimarile ulterioare au aratat ca aproximativ 1.000 de pasageri calatoreau cu acest tren militar. Un mare numar de persoane calatoreau pe acoperisurile vagoanelor sau pe scari si între tampoanele de legatura.

PLAN_AMENAJARE_PARC

Portiunea de cale ferata dintre Bârnova si Ciurea prezinta o panta deosebit de importanta, de accea in timpul coborârii pantei, mecanicii primei locomotive au încercat sa frâneze pentru a reduce viteza, însa frânele de contrapresiune ale vagoanelor nu au functionat. Mecanicii au lansat semnale acustice catre controlorii din vagoane pentru a actiona franele de mana din cele 26 de vagoane dotate cu acest sistem, însa, din cauza aglomerarii, controlorii nu au putut ajunge la ele.

Din cauza vitezei foarte mari si a unghiului mare de cotire, doar locomotiva si înca un vagon au reusit sa treaca pe linia 2; dintre celelalte vagoanele, cu exceptia a doar doua care au ramas pe linie, restul au deraiat. Se pare ca cel putin unul dintre vagoane s-a ciocnit de cisternele de combustibil, declansând o explozie si un incediu enorm.
Adauga un comentariu