Eveniment-Social

Proiecte majore in Iasi. Plan pentru dezvoltarea urbei in urmatorii ani

Publicat: 28 iul. 2016
1

@ Municipalitatea ieseana a demarat un proiect privind planul de mobilitate urbana a orasului, ce va sta la baza implementarii unor proiecte majore in urmatorii ani @ Discutiile nu au fost lipsite de incidente, consilierii opozitiei fiind nemultumiti de modul cum vor fi implementate proiectele

Autoritatile iesene au facut ultimii pasi pentru implementarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) al municipiului. Recent, la sediul primariei a avut loc o dezbaterea publica a acestui plan pentru implementarea Polului de Crestere Iasi si a raportului de mediu pentru acest plan. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, Garzii de Mediu, Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Primariei municipiului Iasi, primariilor din zona metropolitana.

In plus, la sedinta au mai participat si reprezentanti ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Iasi, ai regiei de transport, Administratiei Bazinale de Apa Prut-Bârlad, Consiliului Judetean Iasi, Politiei Locale Iasi, societatii civile si consilieri locali. Documentul, care a fost elaborat la nivelul întregului Pol de Crestere Iasi si care este obligatoriu pentru fiecare oras care doreste sa obtina finantare europeana, va fi depus spre avizare la Agentia pentru Protectia Mediului.

„În cazul Planului de Mobilitate Urbana Durabila, noi suntem doar beneficiari, relatia contractuala fiind între Ministerul Dezvoltarii si firma executanta. Daca Agentia pentru Protectia Mediului va considera ca planul îndeplineste toate conditiile, în termen de maxim 15 zile va fi emis avizul necesar, dupa care documentatia va fi supusa aprobarii Consiliului Local si Consiliului Metropolitan. Ulterior, va fi depusa spre verificare, împreuna cu Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Dupa aceasta etapa, Agentia va depune întreaga documentatie la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional. Dupa primirea avizului acestei entitati vom putea depune proiecte spre finantare europeana. Este o procedura care trebuie respectata de catre toate autoritatile care vor sa obtina finantari nerambursabile”, a spus viceprimarul Gabriel Harabagiu. In cadrul discutilor au fost si dispute politice. Cei mai nemultumiti au fost liberalii, care au criticat planul si au cerut schimbari.

„Ultima dezbatere viza acordul de mediu. Laudabil ca alesii PNL au venit la dezbatere, dar ei nu au stiut pentru ce au venit. Nici dupa trei ore de discutii nu au stiut. Puneau intrebari despre lucruri ce nu interesau consultantii. Pe noi ne interesa sa avem acest plan la dispozitia noastra. Aceste planuri vor fi schimbate la patru ani”, a mai spus viceprimarul municipiului Iasi.

Adauga un comentariu