News Flash:

Proiecte privind Protectia Mediului

25 Noiembrie 2004
975 Vizualizari | 0 Comentarii
•Protectia Mediului a organizat in cursul acestui an 4 dezbateri publice privind evaluarea impactului asupra mediului, doua dintre ele finalizate cu salvarea parcului din zona Strapungerea Silvestru si a unei zone verzi din Pacurari •Prin programul PHARE, va fi realizat un proiect de monitorizare a poluarii aerului prin instalarea in patru zone ale Iasului a unor panouri de informare privind emisia de poluanti

Ieri, in cadrul conferintei de presa desfasurata la sediul iesean al Agentiei de Protectie a Mediului (APM) au fost analizate o parte din prioritatile mediului care-i priveste in mod direct pe agentii economici si, implicit, pe cetateni. Astfel, in luna septembrie a acestui an, in cadrul conferintei interguvernamentale Romania si Uniunea Europeana (UE) a fost incheiata negocierea primei parti din capitolul 22 Protectia mediului, gasindu-se solutii pentru 5 dintre cele 11 directive pentru care Romania a solicitat perioada de tranzitie. Pentru acestea au fost obtinute intre 1 si 3 ani perioade de tranzitie, pentru instalatiile cu activitate in domeniul petrolier si intre 2 si 5 ani, pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, recuperarea si reciclarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje. Romania a mai solicitat perioada de tranzitie pentru domeniile managementul deseurilor, calitatea apei si poluarea industriala care au necesitat prezentarea unui numar mare de informatii si aspecte detaliate care sa informeze perioadele de tranzitie solicitate, motiv pentru care si sunt in negociere. In procesul de negociere pentru aderare la UE, cel putin o autoritate nationala ar trebui sa isi asume raspunderea totala pentru implementarea legislatiei UE, in cazul Romaniei, autoritatea nationala pentru implementarea aquisului de mediu este Ministerul Mediului si al Gospodaririi, revenind o serie de atributiuni si altor institutii printre care se numara si Agentia de Protectie a Mediului Iasi.

Emisia de poluanti

O parte din masurile si actiunile realizate de APM in perioada 2003-2004 constau in intarirea capacitatii administrative a agentiei, imbunatatirea sistemului de diseminare a informatiei de mediu, implementarea legislatiei privind calitatea aerului, depozitarea si incinerarea deseurilor si managementul si controlul integrat al poluarii. O alta tema prioritara a APM priveste evaluarea impactului asupra mediului, privind publicul larg care are astfel posibilitatea de a se informa si implica activ si eficient in acest proces de impact asupra mediului. Procesul este o procedura introdusa in legislatia din Romania cu scopul alinierii la prevederile legislatiei UE si care cuprinde atat procesul de elaborare al raportului de mediu, cat si consultarea publicului si a autoritatilor publice interesate de efectele implementarii anumitor planuri, programe, proiecte si luarea in considerare a raportului de mediu si a rezultatelor consultarilor in procesul decizional, urmand a fi evaluate potentialele efecte negative pe care un proiect public sau privat le poate avea asupra mediului si identificate masurile de diminuare sau compensare a acestora. Astfel, titularului proiectului ii revine obligatia de a informa prin anunt public intentia de realizare, daca proiectul este supus EIM, data, ora si locul dezbaterii publice a proiectului, locul unde poate fi verificata documentatia EIM si in final decizia autoritatii competente pentru protectia mediului cu privire la proiect. In acest scop, in cursul acestui an APM Iasi a organizat 4 dezbateri publice prin care oamenii au avut prilejul de a se implica eficient si activ in procesul de evaluare a impactului asupra mediului. Totodata, APM a beneficiat si de o finantare prin programul Phare, privind un proiect de monitorizare a poluarii aerului. "Vor fi puse panouri pentru a informa populatia in legatura cu emisia de poluanti, substantele monitorizate fiind oxizii de sulf, plumbul, azotul, ozonul, benzenul si probabil dioxinele, pentru ca aceasta sa-si dea seama, pe moment, daca sunt depasite standardele pentru substantele enumerate. In patru zone din Iasi vor fi amplasate acestea, si anume gara, cartierul Tatarasi, str. Lapusneanu si Copou", a declarat Corneliu Horaicu, director executiv al APM. "Sa nu uitam ca mai avem o prioritate, care trebuie solutionata pana in anul 2007, si anume amplasarea unui depozit zonal pentru deseurile din judetul Iasi, pentru care am inceput deja demersurile, prin actiuni de constientizare a populatiei si actiuni concrete de transpunere legislativa a aquis-ului comunitar, urmand sa trecem la implementarea masurilor coercitive", a declarat Irina Petruc, sef birou gestiune deseuri si substante periculoase din cadrul APM.
Anca CIUBOTARIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015514 (s)