National

Proiectele POSDRU aflate in implementare, luate la puricat

Publicat: 23 mai 2012
1
Toate proiectele din POSDRU aflate in implementare vor fi verificate, iar procedurile de verificare a cererilor de rambursare si de evaluare in functie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor, inclusiv cele salariale, vor fi revizuite, potrivit masurilor aprobate de Guvern, informeaza Mediafax.
Guvernul a aprobat Planul de masuri preliminare pentru POSDRU, propus de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in vederea remedierii deficientelor constatate in acest program, a anuntat, miercuri, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Masurile care vor fi luate in regim de urgenta vizeaza verificarea tuturor proiectelor aflate in implementare prin personalul existent si prin externalizare, revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ si la fata locului), revizuirea procedurii de evaluare in functie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale) si in functie de recomandarile auditorilor, securizarea si imbunatatirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU si modificarea procedurilor de lucru, precum si semnarea protocoalelor operationale.
Planul adoptat de Guvern prevede si masuri privind conflictul de interese si pentru managementul neregulilor.
Ministerul Muncii a precizat ca, in prezent, in cadrul POSDRU sunt 2.468 de contracte de finantare aprobate, din care 1.035 cu valori de pana la cinci milioane de euro, 184 sunt contracte de finantare aferente schemelor de ajutor de stat, 1.210 au valori de pana la 500.000 de euro si 39 sunt contracte de asistenta tehnica finantate in cadrul axei 7.
„Rambursarile efectuate de Autoritatea de Management catre beneficiari sunt in valoare de circa 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 29,77 la suta din alocarea UE pentru POSDRU, in perioada 2007-2013. Sumele rambursate de catre Comisia Europeana sunt de aproximativ 220 milioane euro, reprezentand un grad de absorbtie de 6,34 la suta, din alocarea UE pentru POSDRU, in perioada 2007 – 2013”, se arata in comunicatul MMFPS transmis agentiei Mediafax.
Ministerul Muncii a precizat ca, prin scrisoarea nr. 194395 din 20 februarie 2012, Comisia Europeana a informat asupra deciziei de a intrerupe platile pana cand autoritatile romane vor lua masurile necesare pentru remedierea disfunctionalitatilor sistemului de management si control, decizia fiind luata ca urmare a Raportului Anual 2011 emis de Autoritatea de Audit din Romania care a acordat o opinie calificata in ceea ce priveste functionarea Autoritatii de Management POSDRU, ca urmare a evaluarii cerintelor cheie 2 – Proceduri adecvate pentru selectarea operatiunilor si 4 – Verificari adecvate de sistem.
Astfel, Comisia Europeana a considerat ca deficientele constatate afecteza intregul sistem de management si control, acestea fiind legate de procedurile de selectare a operatiunilor si de monitorizarea verificarilor de prim nivel ale Autoritatii de Management.
Autoritatea de Management pentru POSDRU a inceput remedierea si implementarea masurilor dispuse de Autoritatea de Audit prin rapoartele de audit de sistem aferente anilor 2009, 2010 si 2011. In urma reevaluarii, Autoritatea de Audit a acordat o opinie favorabila Autoritatii de Management pentru POSDRU in Raportul transmis Comisiei Europene in data de 5 martie 2012.
In 30 martie, Comisia Europeana a informat autoritatile romane ca va relua efectuarea platilor intermediare si ca va organiza misiuni de audit (de sistem si operatiuni), in perioada aprilie – mai 2012, in vederea obtinerii unei confirmari si a unei asigurari suplimentare asupra functionalitatii sistemului de management si control al POSDRU, inclusiv in ceea ce priveste eficienta si eficacitatea verificarilor de management.




Adauga un comentariu