National

Proiectul Andronescu, studenti fara bac, a fost respins

Publicat: 22 nov. 2011
1

Camera Deputatilor a respins, marti, proiectul de lege ce prevedea posibilitatea ca absolventii care nu au promovat examenul de bacalaureat si care au terminat liceul cu cel putin media 7 sa poata urma un an pregatitor de facultate. Deputatii au adoptat raportul de respingere al proiectului intocmit de Comisia de invatamânt cu 170 de voturi favorabile, cinci impotriva si doua abtineri. Opozitia nu si-a exercitat dreptul la vot, desi reprezentantii PSD si PNL au fost prezenti in sala.

Actul normativ initiat de parlamentarii social-democrati Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean a fost depus la Parlament la sfârsitul lunii septembrie. Se stipuleaza ca „absolventii invatamântului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat”.

Conform propunerii legislative, Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor. „Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea partiala sau totala a studiilor efectuate in anul intâi al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii”, se mai arata in proiect.

In plus, initiativa prevedea ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sa beneficieze de finantare in scolile postliceale de stat.

Acestia mai pot sustine, in cazul in care au dobândit formal, nonformal sau informal competente profesionale, gratuit examenul de certificare a calificarii si pot dobândi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar.
Absolventii invatamântului liceal ar mai beneficia de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate.

Initiatorii arata ca rezultatele examenului de bacalaureat de anul acesta au adus in situatia de debusolare a aproximativ 100.000 de absolventi de liceu si considera ca este de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala.

Camera Deputatilor este primul for sesizat in cazul acestui proiect de lege, hotararea finala urmând sa apartina Senatului.

Comentarii
Adauga un comentariu