Arte vizuale

Proiectul foto „Oameni si carti” – povesti „traduse” in imagini despre oameni si cartile lor – FOTO

Publicat: 24 feb. 2013
La 25 de ani, Ioana Birdu si-a gasit un ”loc pentru visat, evadat, zburat”, blogul sau cu povesti din sertar si cutii cu povesti. Dragoste de carte? Da, Ioana are din plin. Un prilej numai bun de a traduce asta si in imagini. A pus pe picioare, astfel, un proiect foto numit Oameni si carti care, in spusele ei, a fost la inceput o joaca, ceva ”total neprogramat”.
Ioana a povestit Hyperliteraturii geneza proiectului:
Acum doi ani am participat la un concurs foto, iar la una din sectiuni ni se cerea un autoportret. In ideea ca majoritatea va alege sa faca o fotografie tipica, am ales ceva mai diferit, respectiv, am mizat pe ceva ce ma defineste in alt fel decit fizic. Asa ca am trimis o imagine cu mine stind pe un scaun si cu fata acoperita de o carte.
A vrut sa scoata capul din pozele conventionale ale celorlalti si de aici a pornit tavalugul cu poze livresti ce au dezvoltat un intreg concept: un dialog viu intre cititor si carte, o poveste care nu cauta altceva decit sa fie privita si traita.
Dupa citeva luni, din pasiunea pentru fotografie si cea pentru carti mi-am dorit sa am o serie de mai multe imagini asemanatoare. Am inceput sa imi fotografiez prietenii si cunoscutii, iar apoi proiectul a crescut cumva de la sine, ajungind sa primesc mesaje de la necunoscuti sau prieteni ai celor fotografiati pina atunci. In prezent am ajuns la peste 100 persoane fotografiate.
Asa ca treaba a luat amploare, ideea le-a suris tot mai multor oameni care s-au inghesuit sa ia parte la proiect. Si cum sa le refuzi ”un loc pentru visat” atit de misto? Asa ca Ioana i-a ”tras” in poza si a fost super-incintata de posibilitatea de intilni atitia cititori si oameni de bine.
Ce ma bucura foarte mult este ca am avut ocazia sa intilnesc niste oameni minunati cu care mi-ar placea sa petrec mai mult timp si sa-i cunosc mai bine. In plus, am strins o lista destul de mare de carti pe care imi doresc sa le citesc si multe povesti frumoase.
O surpriza destul de mare a fost si receptivitatea oamenilor la acest proiect. Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa placa atit de mult, dar nu pot decit sa ma bucur. In prezent proiectul s-a incheiat, insa pentru ca mi-au mai scris persoane care isi doresc poze, voi mai face o tura prin primavara. Voi anunta totul pe site si pe pagina.
Sentimentul pe care ti-l lasa pozele?
Pai, da, fiecare carte e fericita ca e deschisa. Si omul. Si decorul. Un melanj de senzatii si stari, putina intimitate intre cele doua personaje, cartea si omul. Nu stii cine e cel care se ascunde, nu conteaza, e suficient sa vezi coperta si afli prin ce ”lumi” se invirte. Nu mai exista anonimat. E o stare de firesc si placere.
Fotografiile, fiecare in parte, au individualitatea lor si tin mortis sa-si spuna ceva frumos, irepetabil, despre un om si experienta lui intre paginile de carte. Si evident, sa nu uitam sugestiile de lectura, cine nu descopera, in potriveala contextului si al momentului foto, ca deh, nu l-a citit pe scriitorul respectiv? Pina si Ioana, cum ati citit mai sus, si-a incropit o lista de lecturi.
Ce se intimpla in pozele astea, oamenii se identifica cu (pardonati cacofonia) cartile sau cartile vin in intimpinarea lor si ii cauta? Pai, posibilitatile sunt nesfirsite. Si le lasam asa, fara analize pe text, la tocmeala si invoiala privitorului. Stii doar atit: ca in spatele cartilor e mai bine. Si e frumos al naibii. Da, aici, in poze, chiar zici ca ”traim in cea mai buna dintre lumile posibile”, vorba lui Leibniz. Sa ne delectam putin, dara.Adauga un comentariu