Titlurile zilei

Proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan a fost contestat la Prefectura Iași! Vecinii nu se lasă până nu anulează ridicarea construcției. Primăria Iași nu a ținut cont de obiecții

Publicat: 17 oct. 2020
Cătălin Drăgan, afaceristul care vrea să construiască în apropierea Palatului de Justiție, este contestat la Prefectura Iași. Vecinii cred că vrea să transforme locuința individuală în locuință colectivă
Pe acest teren din imagine urmează să fie construită o casă ce va aparține afaceristului Cătălin Drăgan (foto). Vecinii au contestat proiectul la Prefectura Iași. Aceștia au enumerat motivele pentru care investiția nu trebuie autorizată

Proprietarii din blocul 331 au contestat la Prefectura Iași aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal ce viza construirea unei locuințe individuale, înaltă cât un imobil de locuințe colective. Proiectul aparține lui Cătălin Drăgan, afacerist ce se învârte în cercurile din Palatul Roznovanu. Acum, se așteaptă răspunsul Prefecturii

Mai mulți proprietari de la Asociația blocului 331 din Iași, de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 24, au contestat proiectul imobiliar al afaceristului Cătălin Drăgan. Acesta vrea să construiască o locuință individuală pe strada Maior Eremia Popescu, nr. 33-35, în imediata apropiere a Palatului de Justiție. Proprietarii sunt nemulțumiți pentru că viitoarea construcție va umbri blocul 331, aflat la câțiva metri de amplasamentul lui Cătălin Drăgan. Acum, contestația este analizată de Prefectura Iași, care poate dispune anularea proiectului. Chiar dacă au fost organizate mai multe dezbateri publice la sediul Primăriei Iași, ocazie cu care s-a prezentat lista de obiecțiuni, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local de la finalul lunii septembrie 2020. Mai mult, proiectul a fost aprobat, urmând să intre în etapa de autorizare. Investiția imobiliară a fost inițiată prin intermediul societății Teomalis SRL, controlată de către Cătălin Drăgan.

Vecinii susțin că li se încalcă dreptul la proprietate prin acest proiect

În contestație sunt prezentate motivele pentru care proiectul afectează proprietățile învecinate. În primul rând, proiectul prevedea construirea unei locuințe individuale D+P+1E+M pe o suprafață de doar 337 de metri pătrați. Fără nicio explicație, indicatorii urbanistici au ajuns la D+P+2E. Mai mult, este contestat și studiul de însorire. Diferența de nivel a terenului conduce la situația în care imobilul cu două etaje să obtureze blocul învecinat cu patru etaje. Temerea cea mai mare este că, după obținerea autorizației de construire, Cătălin Drăgan va transforma locuința individuală în locuințe colective, după care să ceară aprobări și pentru supraînălțare.

„Vă solicităm să luați act de faptul că ne opunem Proiectului de Hotârâre privind aprobarea Planului Urbanistic zonal, str. Mr. Popescu Eremia, nr. 33-35, nr. cadastral 162036, întocmit pentru construire locuință individuală, persoană juridică, să constatați că acest proiect încalcă flagrant dispozițiile legale, că soluția tehnică propusă este inaplicabilă și, pe cale de consecință, să dispuneți respingerea autorizației de construire, implicit a hotărârii de aprobare a PUZ-ului. Vă aducem la cunoștință că, în situația în care vor fi aduse prejudicii membrilor Asociației de proprietari prin lezarea dreptului de proprietate privată și încălcarea prevederilor legale în vigoare, ne rezervăm dreptul de a promova acțiune în instanță împotriva tuturor persoanelor ce răspund în acest sens”, se arată în contestația transmisă Prefecturii Iași.

Foștii proprietari ai terenului au vrut să construiască, dar proiectul a fost respins

Foștii proprietari ai terenului de pe strada Maior Eremia Popescu au intenționat să ridice o clădire asemănătoare cu cea din proiectul lui Cătălin Drăgan. Atunci, vecinii au reușit să blocheze proiectul. Însă, Cătălin Drăgan a cumpărat terenul, bazându-se, probabil, și pe cunoștințele din Primăria Iași, care vor rezolva problema. Ca fapt divers, soția acestuia, Cristina, este angajată în Palatul Roznovanu. În 2018, terenul de 337 de metri pătrați a fost cumpărat de Cătălin Drăgan de la vechii proprietari, Nicolae și Ioana Gherman. Tranzacția a fost finalizată prin intermediul Teomalis SRL, unde Cătălin Drăgan este acționar. Proprietatea a costat 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat.
Reamintim că au fost situații în care proiectele imobiliare au fost anulate de către instanță. Este vorba despre blocul din Carol I, nr. 40-42 sau blocul de pe șoseaua Arcu, din spatele fostei Săli Voința.

Comentarii
  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

  • Traiasca Chirica spagarul si cu sleahta de politruci…limbisti si analfabeti din primaria Iasi .. consiuliul judetean..si arhitectii sefi! Canci justition!

  • Acest om construieste un bloc si vor fi locuri de munca. Case si blocuri sunt peste tot inghesuite. Vecinii sunt ofticosi. Pt ce a cumparat terenul ? Sa cultive salcimi ? Mai face si un business .

  • Nu e vina constructorului ci a celui care a dat avizul de oportunitate..adica daca se preteaza a se construi in locul respectiv…da pt spaga poti construi si pe casa unui vecin! Eu as construi pe fata celui care se numeste Un vecin!

  • Dragan poate vrea sa isi faca o locuinta pt el pt altii… Voi ce vreti care locuiti in zona respectiva ? Esti in capitalism, esti luber sa faci ce vrei cu banii tai, cu terenul tau . Sunt o sumedenie de case înșiruite, blocuri prin cartiere inghesuite. Pe alea nu le vede nimeni . Vreți sa stati in cosmelii si doar atit. Mult succes ii doresc afaceristului Dragan . Voi cei care comentati nu aveti altceva de facut poate sunteți putin mai in varsta si sunteti depășiti .

  • Suntem în capitalism reglementat, altfel ar fi fost vest sălbatic. Ăla își va construi o casă cu regimul de înălțime al zonei. A cumpărat terenul prost, vecinii știu să-și poarte de grijă, legal.

Adauga un comentariu