News Flash:

Proiectul Madison

17 Ianuarie 2005
951 Vizualizari | 0 Comentarii
•Primaria va supune aprobarii Consiliului Municipal in sedinta de astazi, contractul de asociere cu Iulius Grup SRL in vederea demararii acestui proiect care se ridica la circa 50 milioane Euro •In cadrul sedintei de astazi a Consiliului Municipal va fi aprobat si bugetul local pentru anul 2005 •De asemenea, consilierii ar putea decide astazi angajarea unui director general al primariei

Consilierii municipali vor fi astazi in situatia de a lua una dintre cele mai importante decizii de care va depinde situatia economica a orasului pentru o lunga perioada de timp. Municipalitatea ar trebui sa fie multumita ca sunt oameni de afaceri care vor sa faca investitii importante in Iasi. Atata timp cat banii sunt investiti in oras, initiativele de acest fel trebuie sprijinite, acesta fiind unicul mod in care Iasul poate deveni un adevarat oras european. Acesta este motivul pentru un investitor trebuie sa aduca fonduri in oras iar primarul ar trebui sa fie multumit ca sunt asemenea oameni de afaceri, pe care ar trebui sa-i ajute sa faca orasul mai frumos, modern, european. Trebuie tinut cont de faptul ca suntem in Moldova, unde sunt inradacinate obiceiurile balcanice, si atunci cand unul incearca sa faca ceva, sar altii sa-i puna piedici, dupa zicala "Sa moara si capra vecinului". Este normal sa apara diferente de opinie in cazul unor asemenea proiecte, dar acestea sunt cele care aduc progresul. Nu trebuie sa se supere nimeni, pentru daca cineva spune ca aduce astazi 50 milioane de Euro, maine altcineva poate aduce 100 de milioane de Euro. Important este sa mai vina altii sa investeasca tot 50 milioane de Euro, pentru ca asemenea investitii sunt foarte bune pentru municipiul Iasi.

Prima sedinta a Consiliului Local de anul acesta debuteaza si cu dezbatarea unora dintre cele mai importante proiecte de hotarari care vor avea un impact semnificativ asupra bunei functionari a administratiei orasului in 2005. Astfel unul dintre cele mai importante proiecte care va fi demarat anul acesta este denumit Ansamblul Madison, demarat la solicitarea SC Iulius Grup SRL al carei patron este omul de afaceri Iulian Dascalu. Este vorba despre construirea unor spatii comerciale, zone de agrement si locuinte pe terenul in suprafata de 12 hectare in spatele Palatului Culturii. Terenul este situat intre strazile Palat, Sf. Constantin si Sf. Lazar si s-a estimat ca valoarea investitiei se ridica la 50 milioane Euro. Municipalitatea va semna cu SC Iulius Group SRL un contract de asociere. Contributia municipalitatii la acest proiect este reprezentata de cele 12 hectare teren care se afla in domeniul privat al Consiliului Local. In schimb primaria va primi 10 la suta din profit dar nu mai putin de 105 mii Euro pe an. Trebuie precizat insa ca SC Iulius Group SRL va fi scutita la plata in primii doi ani, in al treilea an va achita o treime din cele 10 procente, in al patrulea an doua treimi iar dupa patru ani va plati integral chiar daca investitia nu va fi finalizata. In cazul in care SC Iulius Group SRL doreste sa vanda active, care fac parte din proiect, municipalitatea va primi 10 la suta din veniturile realizate din vanzare. Municipalitatea va avea drept de preemptiune asupra activelor vandute. Societatea comerciala nu poate sa vanda mai multe de 85 la suta din active. Iulian Dascalu a declarat recent intr-o conferinta de presa ca proiectul va duce la crearea unui numar de cel putin 2.500 locuri de munca in municipiul Iasi.

Bugetul pentru anul 2005

Tot in sedinta de astazi consilierii vor stabili modul in care vor fi cheltuiti banii municipalitatii anul acesta. Este vorba de aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al primariei pentru anul 2005. Daca pana la sfarsitul saptamanii trecute pe site-ul municipalitatii era afisat un proiect de buget care prevedea ca veniturile se vor cifra la 2.700 miliarde lei, dupa o analiza mai amanuntita primarul Nichita a putut sa constate ca primaria poate cheltui in 2005 suma de 2.900 miliarde lei. Primarul a precizat ca la prima fundamentare a bugetului nu au fost luate in calcul si restantele pe care le au la plata taxelor locale persoanele juridice. Astfel ca numai restantetele la plata impozitului pe cladiri ale persoanelor juridice se ridica la 30 miliarde lei. Seful municipalitatii si-a exprimat speranta ca aplicarea cotei unice de impozitare de 16 la suta nu va afecta veniturile pe care primaria le va primi anul acesta de la bugetul de stat. Astfel, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi a informat municipalitatea ca va primi anul acesta de la bugetul central 1.200 miliarde lei din colectarea cotelor defalcate din impozitul pe venit, 21 miliarde lei fonduri distribuite pentru echilibrarea bugetelor locale si 855 miliarde lei din TVA. In ceea ce priveste cheltuielile, circa o treime din veniturile bugetare, adica 1.025 miliarde lei, vor fi folosite pentru buna desfasurare a activitatilor din invatamant, in vederea achitarii salariilor profesorilor si efectuarea unor lucrari de investitii in acest domeniu. Pentru sanatate, primaria va cheltui 66 miliarde lei, pentru cheltuieli materiale si de personal la crese si realizarea unor lucrari de reparatii la spitalele pe care le are in subordine, cum ar fi Spitalul Sf. Spiridon si Spitalul de Recuperare. Pe lista de investitii figureaza in continuare realizarea pasajului de la Hala Centrala pentru care s-a prevazut in buget 15 miliarde lei, realizarea podului Trancu peste malul Bahluiului, vis-a-vis de Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi - 8,8 miliarde lei, realizarea podului Gheorghe Ghibnescu vis-a-vis de sediul Uzinei de Furnizare Agentului Termic - 7,1 miliarde lei. Pentru realizarea unor locuinte de urgenta municipalitatea a prevazut in buget 13 miliarde lei iar in vederea modernizarii iluminatului public primaria va cheltui anul acesta 22 miliarde lei. In vederea finalizarii lucrarilor de consolidare la Filarmonica Moldova, municipalitatea a alocat numai 20 de miliarde lei. De asemenea, in sedinta de astazi ar putea fi aprobata si noua organigrama a municipalitatii care prevede numirea unui director general care va coordona activitatile economice si de control.
Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014522 (s)