Diverse

Proiectul „Prima Bataie” a fost adoptat tacit de Senat

Publicat: 16 apr. 2018
14

Dupa ce guvernul a initiat programele Prima Casa si Prima Masina, Parlamentul legifereaza "Prima Bataie". Potrivit proiectului initiat de UDMR, prima bataie chiar devine rupta din rai. Concret, un agresor poate scapa de acuzatii daca este la prima abatere si daca isi convinge sotia sau iubita sa-l ierte. In timp ce victimele spun ca se lasa loc pentru abuzuri, alesii cred ca noua lege e mai buna decat cea de acum. Argumentul, doar primul pumn e bonus, pentru restul agresorii platesc. Nimeni nu garanteaza insa ca primul pumn nu e si cel fatal.

Aceasta femeie si-a cunoscut iubitul pe cand avea 21 de ani. S-au casatorit dupa doar o luna, dar fericirea n-avea sa fie una de lunga durata.

Victima: Ma batea cu picioarele, cu bocancii, eram gravida la 2 luni jumate, am avut iminenta de avort. Am plecat, dupa aia a venit dupa mine, dupa trei luni de zile a venit la parintii si a zis iarta-ma ca nu se mai intampla.

Abia scapata cu viata din mainile barbatului, tanara a reusit sa fuga la parinti. S-a intors repede acasa dupa ce sotul i-a promis ca nu se va mai intampla. Violentele, insa au continuat, pe fondul consumului de alcool si al geloziei.

Victima: Nu ii dadeam motive ca nu aveam de ce sa ii dau motive, mereu stateam in casa, nu stiam, mergeam la scoala, primarie si copii. Am ajuns la spital desfigurata, fripta, batuta cu clestele de fier, fripta.

Femeia spune ca a indurat tot chinul pentru copii.

Victima: L-am iertat, am zis ca lasa, ca sunt trei copii, sa aiba si mama si tata. De sarbatori puseseram masa, a inceput iar scandal, spart farfurii, iar fugit cu cutitul dupa mine, daca nu era soacra-mea, mi-l baga in burta.

Pana la urma femeia s-a hotarat sa plece. A depus plangere la politie, iar acum sta cu cei trei copii intr-un centru de protectie. Daca s-ar apropia de ea, sotul agresiv ar putea fi arestat. Dar asta dupa ani intregi de calvar in care femeia a fost victima propriei slabiciuni, dar si a legii.

Acum, potrivit legii, un agresor scapa daca isi convinge victima sa-l ierte. Pe viitor insa lucrurile se pot schimba. Doar prima palma e trecuta cu vederea. Chiar si asa avocatii si asociatiile de protectia a victimelor atrag atentia ca se lasa o portita pentru abuzuri.

Mariana Robea, angajata centru de protectie: Abuzurile psihice sunt mai grave. Daca o vanataie se vindeca mai repede, un abuz emotional se vindeca in ani de zile.

Deputatii vad altfel situatia

Ion Stelian, deputat USR: Nu doar prima bataie este scuzabila, in sensul ca se pot impaca ori de cate ori doresc. Asa e acum. Pe viitor, nu se vor mai putea impaca ori de cate ori doresc sau oricate fapte savarseste agresorul.

Cifrele oficiale arata ca in Romania, intre 2009 si 2016, peste 102.000 de persoane, majoritatea femei, au fost victimele violentei domestice. Pana la aceasta ora, initiatorii proiectului nu au putut fi contactati pentru detalii legate de proiect.

preluat de pe digi24
Adauga un comentariu