Local

Promisiunea șefului CJ Iași: Ieșenii scapă de drumurile județene de pământ. Lista finală a investițiilor

Publicat: 28 ian. 2021
Drumul județean 244F Moșna din județul Iași
Conducerea CJ Iași vrea să scape de drumurile județene de pământ până la finalul acestui an

Locuitorii județului Iași ar urma să scape de ultimele drumuri de pământ din regiune. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a afirmat că în cursul acestui an vor fi demarate investițiile pentru reabilitarea arterelor care au rămas de izbeliște în mandatul anterior

Plenul Consiliului Județean Iași a avizat la ultima ședință ordinară a instituției un set de proiecte privind modernizarea drumurilor. Astfel, în urma votului consilierilor județeni, s-au aprobat credite de angajament în valoare de 55.1 milioane lei pentru 3 artere din Iași. Este vorba de DJ 201C: limită județ Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28, dar și DJ 249: Hermeziu – Vladomira. În lista aprobată de CJ apare și DJ 282B: intersecție DN 24C – Bivolari – Traian – Spineni – intersecție cu DJ 282 F. Pe lângă aceste artere, conducerea CJ Iași a arătat că vor fi alocate fonduri și pentru ultimii 20 de kilometri de drumuri de pământ din județ.

Lista investițiilor de pe drumurile din Iași

În lista drumurilor de pământ apare DJ 281D Ceplenița – Petroșica, drum în lungime de 5,9 kilometri. Un alt drum de pământ este DJ 282B Buhăieni – Șipote, în lungime de 7,5 kilometri. Lista cuprinde și DJ 244F Pietriș – Moșna, în lungime de 4,7 kilometri.

„Așa cum am susținut dintotdeauna, dezvoltarea județului nostru depinde foarte mult de o rețea modernă de drumuri, de aceea vom prioritiza în acest mandat investițiile în infrastructura rutieră. Suntem județul cu cel mai mare număr de locuitori, peste un milion. De aceea, trebuie să asigurăm îmbunătățirea accesibilității comunelor îndepărtate. Astfel încât orice cetățean să poată ajunge ușor și în siguranță în orice punct din județ. Mă bucur că vom închide anul acesta Master Planul, odată cu aprobarea, în ședința Consiliului Județean, a creditelor de angajament pentru trei drumuri județene”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

CJ a mai avut proiecte asemănătoare și în mandatul anterior.

Fonduri pentru întreținerea drumurilor din județ. Contract încheiat pe 2 ani

La ședința de plen de ieri, 27 ianuarie 2021, consilierii județeni au avizat și alocarea a 80 de milioane de lei pentru programul de întreținere a drumurilor pe timp de vară. Creditul de angajament a fost împărțit pe vara lui 2021 și vara lui 2022, sumele fiind aproximativ egale. Astfel, în vara acestui an, CJ va aloca 39,2 milioane lei, iar pentru anul următor suma ajunge la 40,5 milioane lei. În pus, peticirea drumurilor din județul Iași a fost împărțită în 4 loturi, conform proiectului de hotărâre. Drumurile județene din Iași au avut mereu parte de probleme în mandatul anterior al CJ.

Cum se împart banii pentru peticirea șoselelor din Iași

Lotul 1 cuprinde întreținere îmbrăcăminți asfaltice – plombări 5,4 milioane lei în 2021 și 5,4 milioane în 2022. Câte 1,9 milioane lei pe următoarele două veri vor fi alocate la același capitol de CJ Iași. De asemenea, pentru blocaje cu bolovani de râu la remedierea cedărilor și surpărilor terasamentelor, CJ va aloca câte 150 de mii de lei pe an. Suma pentru colmatarea fisurilor și crăpăturilor la drumuri va fi de câte 305 mii lei pe 2021 și 2022. Suma finală pe fiecare an va ajunge la 1,29 milioane lei pentru lotul 1.
Lotul 2 prevede întrețineri de drumuri pietruite și de pământ, valoarea totală pe cei doi ani fiind de 32,1 milioane lei. Lotul 3 prevede achiziția de indicatoare rutiere de 6,9 milioane lei. La lotul 4 se au în vedere estetica rutieră și salubrizarea drumurilor. Pentru perioada celor doi ani, CJ Iași va aloca 14,7 milioane lei.

Comentarii
Adauga un comentariu