News Flash:

Promisiuni de bani pentru profesorii implicati in examenele nationale

10 Aprilie 2006
1357 Vizualizari | 0 Comentarii
•Dupa imensul scandal de anul trecut, cand profesorii au amenintat blocarea bacalaureatului, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a decis ca profesorii sa primeasca mai multi bani in vara

Dupa imensul scandal de anul trecut, cand profesorii au amenintat blocarea bacalaureatului prin neparticiparea la comisiile de exameninare si corectare, din cauza sumelor infime promise, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au decis ca profesorii sa primeasca mai multi bani. Cu alte cuvinte, indemnizatiile acordate cadrelor didactice care vor participa la examenele nationale din vara au fost majorate. Astfel, conform precizarilor MEC, presedintii centrelor de testare si evaluare la testele nationale vor primi 5 milioane lei (500 RON), membrii si secretarii comisiilor cate 4 milioane lei (400 RON), profesorii supraveghetori vor fi platiti cu 400 mii lei (40 RON) pe zi, iar dascalii evaluatori vor primi cate 375 mii lei (3,75 RON) pentru fiecare lucrare corectata. De asemenea, informaticienii care vor activa оn centrele de examen vor fi platiti in functie de numarul candidatilor, adica cu cate 10 mii lei (1 leu) pe candidat, iar cei din centrele de evaluare cate 4 mii lei (0,4 RON) de candidat.

La bacalaureat

La bacalaureat, profesorii vor primi bani in functie de numarul liceenilor inscrisi pe fiecare centru de examen. Astfel, in cazul examenului de bacalaureat, presedintii centrelor de examen cu pana la 400 de candidati vor оncasa 7 milioane lei (700 RON), cei cu peste 400 de candidati, varianta mai putin intalnita la Iasi, vor lua 12 milioane (1.200 RON). In ceea ce priveste vicepresedintii, acestia vor lua 6 milioane lei (600 RON), secretarii si membrii comisiilor cate 4,25 milioane lei (425 RON), iar informaticienii 12 mii lei (1,2 RON) pentru fiecare candidat. Оn cazul centrelor de evaluare, presedintele va incasa 5 milioane lei (500 RON), vicepresedintele si secretarul cate 4,5 milioane lei (450 RON), iar informaticianul cate 5 mii lei (0,5 RON) pe candidat. In ceea ce priveste profesorii examinatori la probele orale din cadrul bacalaureatului, acestia vor primi cate 30 mii lei (3 RON) pentru fiecare candidat evaluat. De asemenea, un dascal examinator la probele scrise va lua 50 mii (5 RON) pentru o lucrare corectata, iar supraveghetori cate 450 mii lei (45 RON) pe zi si traducatori 500 mii (50 RON) pe proba. "Consider ca sumele primite оn anii anteriori de profesorii care au participat la desfasurarea оn bune conditii a examenelor nationale nu reprezinta o compensatie reala pentru munca depusa", si-a motivat decizia, intr-un comunicat, ministrul Mihail Hardau. Trebuie precizat ca sumele primite anul trecut de catre profesoriii implicati in examenele nationale au fost mai mici chiar cu 50 la suta in unele cazuri fata de sumele anuntate de MEC. Astfel, anul trecut un supraveghetor a luat mai putin de 200 mii lei, iar un presedinte de centru sub 5 milioane lei, ceea ce a facut ca multi profesori sa nu mai participe la examene.
Marilena ROJNTе
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013811 (s)