Calatorii

Promisiuni pentru 150 de kilometri de autostrada in 2017

Publicat: 04 ian. 2017
9
Dupa un an in care nu am vazut inaugurat niciun kilometru de autostrada, ambitiile sunt mari pentru anul acesta. Autoritatile le promit soferilor ca vor taia panglica pe cel putin inca 150 de kilometri noi de sosea rapida. Reprezentantii societatii civile atrag atentia ca unele tronsoane vor fi inutile: chiar daca vor fi gata, nu vor putea fi deschise traficului.
La zece ani de la inceperea lucarilor, autostrada dinspre Ploiesti are, anul acesta, sanse reale sa ajunga pana in Capitala. Bucata de trei kilometri dintre Centura Capitalei si strada Popasului, din Voluntari, este deja gata. Soferii nu au insa acces pe noii kilometri din autostrada – lipseste deocamdata un studiu despre impactul pe care il va avea un trafic mai intens in zona asupra orasului Voluntari, arata digi24.ro.
Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, in 29 decembrie: „Nu a fost scopul acestui guvern sa inaugureze kilometri de autostrada, ci sa deblocheze santiere de autostrada blocate si acest lucru s-a intamplat pe aproape 160 de kilometri de autostrada care vor fi inaugurati de viitorul guvern.”
Drumarul a realizat totusi bretelele care leaga autostrada de Strada Popasului si s-a apucat de lucru si la portiunea ramasa de construit.
Mai trebuie construiti aproape trei kilometri de sosea rapida din zona Voluntari, din strada Popasului si pana in soseaua Petricani din Capitala. Lucrarile trebuie sa fie gata la finalul lunii noiembrie.
Pentru anul acesta autoritatile promit insa cel putin 150 de noi kilometri de autostrada.
Sorin Buse, ministrul Transporturilor, in 5 decembrie: „117 kilometri ar trebui sa mearga fara probleme, dar mai sunt vreo 30 si ceva de kilometri pentru care trebuie un management determinat. Dar este fezabil”.
Anul acesta ar trebui sa se deschida circulatia pe aproape 68 de kilometri din autostrada Lugoj-Deva, cu exceptia celor doua tuneluri de langa localitatea Holdea, la granita dintre judetele Timis si Hunedoara.Tot pana la finalul anului, autoritatile promit ca vor fi gata si cei 70 de kilometri dintre Sebes si Turda. Si tot in acest an ar trebui incheiate lucrarile si la cei 90 de kilometri din Autostrada Transilvania, unde cel mai problematic tronson este cel dintre Suplacu de Barcau si Bors. Contractul a fost reziliat in luna noiembrie.
Optimismul autoritatilor nu este impartasit si de membrii societatii civile, care monitorizeaza constructia de autostrazi.
Ionut Ciurea, director executiv al Asociatiei Pro Infrastructura: „In 2017 vor fi gata doar 50 de km. Mai precis, o sa fie pe undeva pe la 28 de kilometri pe autostrada A10 (Sebes-Turda, n.r) loturile 3 si 4, si inca vreo 22 de kilometri pe autostrada A1 Lugoj-Deva lotul 3. Si cam atat. Alti kilometri s-ar putea sa mai fie gata, dar vor fi si aceia transformati in, cum am spus noi, muzeu”.
De exemplu, cei aproape 9 kilometri de sosea rapida dintre Gilau si Nadaselu vor fi gata in acest an, insa bucata de autostrada nu va putea fi folosita. Motivul? Nu se va lega de restul autostrazii in lipsa viaductului peste Somes, care nu are inca un constructor. Lucrarile ar trebui sa dureze 10 luni.
Aceeasi soarta ar putea-o avea si 10 kilometri din autostrada Campia Turzii – Targu Mures, dar si alti 21 de kilometri din autostrada Lugoj – Deva.
Romania are in prezent 734 de kilometri de sosea rapida.
Adauga un comentariu