News Flash:

Promovabilitate de 98 la suta la licenta

12 Iulie 2008
1197 Vizualizari | 1 Comentarii
• "Selectia se face dupa principiul junimistilor: «intra cine vrea, ramane cine poate». Bacalaureatul nu este un examen serios de selectie, are defectiunile sale", a explicat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza • Promovabilitatea la examenul de licenta este de 98 la suta in ceea ce-i priveste pe absolventii din studiile de licenta de patru ani si de 99 la suta in cazul primei generatii pe sistem Bologna


Chiar daca numarul studentilor de la Universitatea Cuza, in primul an de studiu, este de peste 11.000, aceasta masificare a invatamantului superior isi are si partea pozitiva. In prima instanta, chiar studentii se autoelimina, abandonand cursurile, iar o alta parte, fiind depasiti de cerintele universitare, constituie corpul care conduce la un procent de 30 - 40 la suta care nu se mai inscriu la examenul de licenta. In acest an, la Universitatea Cuza au sustinut examenul de licenta doua generatii de absolventi. Este vorba despre cei care erau prinsi in forma veche, de patru ani de studiu, si ceilalti care au intrat in sistemul Bologna, in care studiile de licenta sunt de 3 ani. Dintr-un numar total de 5.670 de studenti inregistrati in anul al IV-lea, pe sistem vechi, un numar de 4.119 au sustinut examenul de licenta.

Dintre acestia, doar 49 au cazut licenta, iar restul, de 4070, au promovat. Astfel, procentul de promovabilitate este de 98 la suta. In ceea ce priveste studentii din anul al treilea, prima promotie de absolventi pe mult discutatul sistem Bologna, din cei 5.566 de studenti inmatriculati, un numar de 3.905 au intrat in examenul de licenta. Dintre acestia, 29 nu au fost licentiati, insa un procent de 99 la suta, numeric 3.876, au obtinut si diploma de licenta. In cazul studentilor inmatriculati la o forma de invatamant la distanta, din 2.223 de candidati din anul al IV-lea de studiu, un numar de 2.172 au fost licentiati, iar in sistemul Bologna, din 601 inscrisi, au promovat examenul de licenta 577 de studenti. Pe de alta parte, in legatura cu inflatia diplomelor, aceasta este reglata de piata. "Selectia se face dupa principiul junimistilor: «intra cine vrea, ramane cine poate». Bacalaureatul nu este un examen serios de selectie, are defectiunile sale. Portile sunt deschide pentru oricine la universitate. In toate universitatile importante europene cursurile sunt platite. La Cuza noi am creat un sistem dinamic de promovare a studentilor merituosi. Cei care au obtinut note mari, dar erau la regim cu taxa, au trecut la regim bugetat. In fond, selectia se face pe parcurs", a precizat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza. Insa optiunea pentru studiile universitare este decizia privata a absolventilor de liceu, iar in consecinta dreptul la educare nu poate fi ingradit prin restrictionarea admiterii la universitate. Ba mai mult, examenele pe parcursul anilor de liceu nu sunt criterii valide de a atesta calitatile unui elev, uneori sunt chiar opuse, dovada fiind tocmai exceptiile negative din anii de liceu care la facultate s-au dovedit cei mai competenti.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

serios, dom rector?????  | #38629
ramane cine poate sa..ce? sa se tarasca pana la facultatea macar in sesiune, nu?? haida,de! sunt muuulti studenti care is vai amma lor, nici sa scrie corect romaneste nu pot!! si politica precum a lu` dom decan de la Geografie si ala de la Fizica...ca de astia stiu sigur....ca hai sa ii trecem pe toti, ca ramanem fara studenti si finantare??? rusine sa le fie!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4443 (s) | 22 queries | Mysql time :0.329142 (s)