Actualitate

Proprietarii de apartamente sunt vizati. Cum se factureaza utilitatile incepand de maine

Publicat: 27 aug. 2018

Asociatiile de proprietari vor fi o forma juridica de organizare si reprezentare a intereselor proprietarilor dintr-un imobil, se arata in textul de Lege nr. 196/2018 privind infiintarea si administrarea condomeniilor, care va intra in vigoare pe 28 august.

„Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari din cadrul condomeniilor formate din cel putin trei unitati de proprietate imobiliara (…).”

Noua lege va aduce mai multe modificari legate de modul in care functioneaza asociatiile si vizeaza si atributiile reprezentantilor de asociatii. Potrivit legii nr. 196/2018, asociatia se va ocupa de contractarea si facturarea utilitatilor dintr-un imobil.

Un aspect care se va modifica va fi facturarea utilitatilor. Astfel, facturarea individuala va fi permisa numai in conditiile in care consumul este masurat cu ajutorul unor contoare avizate din punct de vedere metrologic si amplasate la bransamentul blocului sau la bransamentul apartamentului.

De asemenea, alimentarea cu apa sau servicii de canalizare vor putea fi contractate individual prin contract de prestare stabilit intre furnizor si proprietarii de locuinte, fara a mai fi nevoie de realizarea racordurilor individuale.

Insa, cu mai multe conditii, precum sa existe bransamente de alimentare cu apa direct la instalatiile fiecarui apartament, aceeasi firma sa furnizeze ambele servicii, toti proprietarii din bloc sa fie fi de acord cu introducerea in contract a unei clauze de intrerupere a alimentarii cu apa in caz de neplata a serviciului de canalizare si toate bransamentele si contoarele sa fie avizate de catre furnizorul de servicii.

Potrivit actului normativ, consumatorii de utilitati publice pot fi de doua feluri, colectivi si individuali. Astfel, consumatorii colectivi vor fi asociatiile de proprietari si cei individuali vor fi proprietarii de apartamente.

In cazul in care, instalatiile sunt racordate la instalatiile comune ale blocului, utilizatorul va fi asociatia de proprietari, iar daca instalatiile sunt racordate direct la instalatiile unui apartament, utilizatorul va fi chiar proprietarul acelei locuinte.

Textul de lege spune ca, contractele individuale de facturare vor putea fi incheiate la propunerea furnizorului de servicii si doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc sau la solicitarea asociatie de proprietari. Daca asociatiile de proprietari solicita incheierea de contracte individuale de facturare, tot acestea vor suporta si costurile suplimentare generate de facturarea indiviuala a utilitatilor.loading...

Comentarii
  • Voi ați înțeles ceva din renumita lege a asociaților de locatari? părerea mea că ne-am întors acum 30ani când eram chiriași și nu proprietari!

  • Pai legea este in vigoare de vreo doi ani care specifica ca pot fi montate contoare electronice cu transmisie radio.
    Legea 196/2018 intra in vigoare la 60 de zile din momentul aparitiei in M.Of. 660 din 30 iulie 2018 deci intra in vigoare in 30 septembrie.
    Contorizarea individuala a fiecarui apartament trebuia sa se incheie la 31 decembrie 2016, faceti investigatii cate asociatii au facut aceasta contorizare obligatorie.
    Contorizarea individuala trebuia sa se faca la toate utilitatile dar ca in Romania totul se amana, in detrimentul cui, bineinteles ca in detrimentul locatarilor.
    Daca suntem popor vegetal, ne meritam soarta.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit