Titlurile zilei

Proprietarii din cartierul Astoria stau pe uscat! Apa potabilă a devenit lux pentru cumpărătorii de apartamente. Autoritățile dau vina pe dezvoltatorii imobiliari – FOTO, VIDEO

Publicat: 30 iun. 2021
Blocurile din cartierul Astoria, din comuna Ciurea
Locuitorii din cartierul Astoria, comuna Ciurea, nu mai scapă de probleme. Apa curge în robinete cu țârâita

Locuitorii din cartierul Astoria, din comuna Ciurea, județul Iași, sunt nemulțumiți de faptul că presiunea apei este foarte scăzută. De vină ar fi compania ApaVital, Primăria din localitate, dar și dezvoltatorul imobiliar. Vina este mutată dintr-o parte în alta

Sezonul de vară a devenit un adevărat coșmar pentru locuitorii din cartierul Astoria, din sat Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, județul Iași. Proprietarii apartamentelor acuză ApaVital SA că nu a investit într-o rețea de apă potabilă care să suporte numărul mare de consumatori casnici. Astfel, în fiecare zi de vară, apa nu mai ajunge și la etajele superioare ale blocurilor.

„În fiecare vară este așa, iar nimeni nu a luat vreo măsură. Spre exemplu, apa nu mai curge sau presiunea este foarte scăzută, mai ales în cursul serii. Dimineața este presiune, nu sunt probleme. Seara vii de la serviciu și nu ai cum să te speli, trebuie să oprești apă în cadă în timpul zilei. Cred că trebuie schimbată țeava cu una mai mare, sau trebuie o pompă pe traseu care să împingă apa mai la deal”, a precizat unul dintre proprietarii din cartier.

Nici chiriașii din apartamente nu sunt mai mulțumiți.

„Eu sunt chiriașă aici. Aseară nu am putut să fac duș, apa nu curgea. Undeva după ora 19:00 nu mai curge. Da, stăm la etajul al doilea”, a spus, pentru reporterii „BZI”, o chiriașă din cartierul situat la câțiva metri de strada Principală.

Primarul comunei Ciurea spune că ApaVital a promis că va realiza investiții

Contactat telefonic, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, a precizat că a avut discuții cu reprezentanții ApaVital, care au anunțat investiții în zonă.

„Primăria Ciurea nu este operator de apă-canal. A fost o discuție cu reprezentanții ApaVital, care au anunțat că vor să monteze o stație de pompare în zona complexului Capitol. Astfel, s-ar asigura presiunea necesară. Ne-au cerut o suprafață de teren. Dar, deocamdată, noi nu am eliberat niciun certificat de urbanism. Noi am mers la ApaVital cu nevoile oamenilor. Presiunea scade în timpul orele de vârf pentru că sunt persoane care udă în grădină”, a precizat Cătălin Lupu.

Pe de altă parte, reprezentanții ApaVital spun că Primăria Ciurea ar trebui să suporte costurile investițiilor.

„Conform prevederilor art. 37 din Legea 241/2006, republicată, a serviciului de alimentare cu apă și canalizare, finanțarea investițiilor pentru înființarea, dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare intră în competența autorităților administrației publice locale”, spun reprezentanții companiei de apă-canal.

În comuna Ciurea a fost semnalată și situația unui drum public străbătut pe mijloc de rețelele E.ON.

ApaVital arată că dezvoltatorii imobiliari sunt vinovați pentru încărcarea rețelei

Totodată, șefii companiei de apă-canal spun că rețeaua a fost dimensionată pentru un anumit număr de consumatori.

„Rețeaua de apă potabilă din această zonă a fost realizată de dezvoltatori imobiliari și a fost dimensionată pentru un anumit număr de utilizatori. Ulterior, dezvoltatorii au permis branșarea la această rețea a unor alte proiecte imobiliare, ceea ce a determinat o creștere a consumului, context în care rețeaua nu mai face față în perioade de vârfuri de consum. Furnizarea apei în zonă se face gravitațional, iar atunci când sunt vârfuri de consum, în special în partea a doua a zilei, apa potabilă ajunge cu presiune scăzută la etajele superioare.

Pentru a rezolva aceasta situație, ApaVital a inițiat un proiect de construire a unei stații de pompare în zonă, care să asigure o presiune constantă în rețea. În perspectivă, avem și o temă de proiectare pentru construirea unui rezervor de apă în zona Ciurbești, cu ajutorul căruia vom asigura o mai bună continuitate a serviciului de furnizare a apei potabile în această zonă. Precizăm faptul că ApaVital alocă, în primul rând, fonduri pentru exploatarea/administrarea și întreținerea infrastructurii tehnico-edilitare existente”, au mai transmis șefii ApaVital.

Peste 100 de persoane locuiesc în cartierul construit de afaceristul Constantin Machedon

Iarna trecută, locuitorii din cartierul Astoria și-au exprimat nemulțumirea față de finisajele executate de constructorul dezvoltatorului imobiliar Constantin Machedon, cel care a investit în zonă. Construcția cartierului a fost finalizată în anul 2018, moment în care au fost puse în vânzare mai multe unități locative. Spre exemplu, un apartament cu 3 camere, în suprafață de 60 de metri pătrați, costa peste 40.000 de euro. Atunci, noii proprietari au arătat că dezvoltatorul nu a investit în canalizare și că transformatoarele nu suportă consumul mare de curent electric. La un moment dat, mai ales proprietarii de la parterul blocurilor s-au trezit cu apa refulată în case. MKD Residence SRL, societatea condusă de Constantin Machedon, a fost amendată și de Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași.

Comentarii
 • Apavital are dreptate, legal primaria.investeste in marirea infrastructurii, apavital o întreține (lege de romania), explicatia cu statie de pompare la capitol e apa de ploaie, capitol e pe terenul miroslavei (nu ciurea) si miroslava are aceeasi problema cu presiunea in Horpaz, miroslava deja a cedat aproape 200mp pt o statie de pompare la capitol, dar nu va rezolva problema, blocuri si case inca se fac pe deal 🙂 trebuie un rezervor pe dealul Horpaz-lunca Cetatuii care sa deservească zona (de blocuri) 🙂

 • Urmatorul e Copou, unde presiunea la apa e inexistenta. Se dau autorizații de construcție peste tot! Ne sufoca cu blocuri! Cum sa lași sa fie construite zeci de blocuri dacă nu este infrastructura și sa le mai pui și între case?

  NIchita a furat in iasul asta dar Chirica a supt tot, e incredibil.

 • De ce nu spune nimeni si de penele de curent tot mai dese si ca sunt fluctuatii mari de tensiune? De ce primaria tot da autorizatii pentru blocuri daca nu ajunge nici apa, nici curentul si mai ales nu sunt nici strazi sa suporte un flux mare de masini?

 • Ecszista o explicatzie: mafia si spaguiala din aceasta sclavie, numita pompos Romania.

  In tarile civilizate nu poti sa construiesti in varf de deal daca nu ai toate conditiile pentru a construi.
  Cine este de vina?
  Justitia si avocatura, cele mai mari doua mafii din Romania: avocatii ca iau bani grei sa ii apere pe infractori si de multe ori impart castigul cu judecatorii!
  Sunt infractori albiti de justitie si care fac in continuare infractiuni, iar niste amarati care fura o funie de ceapa sau o gaina zac cu anii prin puscarie!
  In acest caz ne miram cum de este evident pentru toata lumea ca se dau autorizatii de construire in continuare?
  Pai daca spaga incasata depaseste cateva zeci de mii de euro pentru o autorizatie si cand este anchetat si trimis in judecata da la avocati sau la judecatori doar o parte din suma primita ca spaga si cu restul ramane, normal ca a devenit o afacere rentabila sa dai autorizatii de construire pentru toti spagarii.

 • In Miroslava nici nu e canalizare. Nu mai zic de TROTUARE, mergi ca pe ulita, alooo domnule NITA in campanie promiteai si piste de bicicleta!!, unde este dezvoltarea INTELIGENTA??? Vrem trotuare, vrem piste de bicicleta, vrem canalizare!!!

 • Toata vina o are apavital ca nu au mai facut investitii in zonele periferice deloc , aceasta amploare cu constructiile este in toate zonele de langa iasi , ei stiu problema , dar e mai usor sa dai vina pe primarie si dezvoltator .

 • Mai oameni buni , nu este presiune la apa toata zona , problema e de ani buni si apavital stie asta .
  Ce vina are primarul si dezvoltatorul ??
  Apavital vrea doar sa incaseze , dar investitii nu fac deloc .

Adauga un comentariu