Plante medicinale

Rostopasca: care sunt proprietățile medicinale și cum se folosește

Publicat: 23 nov. 2020
rostopasca
Rostopasca este cunoscută în primul rând pentru utilizarea sa în tratarea verucilor.

Rostopasca este cunoscută în primul rând pentru utilizarea sa în tratarea verucilor. Dar aceasta nu este singura ei virtute, deoarece această plantă conține multiple beneficii pentru sănătate. Aflați care sunt numeroasele sale proprietăți medicinale!

Rostopasca, în denumirea sa științifică Chelidonium majus, este o plantă care a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Această plantă face parte din familia papaveraceae. Este răspândită în Europa, Asia, dar și în Africa de Nord. Crește în special în locuri umede, necultivate și pe soluri calcaroase, de exemplu de-a lungul cărărilor, în șanțuri sau în pustie.

Această plantă perenă erbacee are tulpini ramificate și păroase. Frunzele sale sunt de culoare verde albăstrui, cu margini indentate, neregulate și rotunjite. În ceea ce privește florile sale, acestea sunt galbene și compuse din patru petale. De obicei apar în mai si persistă până în septembrie. Rostopasca este intens folosită pentru tratarea verucilor. Acesta este motivul pentru care este supranumita „neghina negilor”. Pe lângă tratarea acestor mici probleme ale pielii, această plantă este renumită pentru proprietățile sale medicinale.

Care sunt proprietățile medicinale ale rostopascai

Nu mai este un secret: rostopasca ajută la tratarea afecțiunilor dermatologice. Sucul său galben portocaliu, care se găsește în tulpina, ajută la eliminarea negilor, datorită proprietăților sale antimitotice care împiedică multiplicarea anumitor celule. Această plantă luptă și împotriva eczemelor, a calusurilor sau a pecinginei.

Este de asemenea utilizată și pentru tratarea bolilor vezicii biliare și așa-numitelor patologii hepatice deoarece se știe că promovează evacuarea și secreția bilei, un lichid secretat de ficat și concentrat în vezica biliară. Proprietățile sale antispastice ajută, de asemenea, la ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi spasmele intestinale sau durerile gastrice.

Această plantă acționează și asupra afecțiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, tusea convulsivă sau bronșita. Un alt beneficiu: este utilizată ca tratament pentru tulburările circulației sanguine și limfatice, cum ar fi arterioscleroza și hipertensiunea arterială, deoarece îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială. Rostopasca combate tulburările de somn și anxietatea datorită efectului său sedativ.

Cum se utilizează rostopasca

Rostopasca este disponibilă sub formă de creme, capsule, tincturi sau extracte uscate. Se folosesc părțile aeriene ale plantei, și anume frunzele, florile și tulpinile. Prin urmare, această plantă poate fi utilizată în mai multe moduri.

Pentru tratarea afecțiunilor pielii, trebuie folosită sub forma de cremă sau tinctură și aplicată pe zona de tratat. O altă opțiune: aplicați o doză mică de seva, cu alte cuvinte suc proaspăt, pe veruci. Trebuie să aveți grijă să nu atingeți zonele sănătoase ale pielii, deoarece acest lucru ar putea provoca iritații.

Care sunt contraindicațiile rostopascai

Această „buruiană de negi” este otrăvitoare, deoarece conține substanțe alcaloide active nocive. Prin urmare, este recomandabil să nu consumați această plantă proaspătă sau seva ei, să nu luați niciodată un tratament prelungit și să respectați dozele prescrise. Rostopasca nu este recomandată femeilor însărcinate și care alăptează, precum și copiilor. Înainte de a utiliza sau a consuma rostopasca, cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dumneavoastră.

Care sunt efectele secundare ale rostopascai

Dacă rostopasca este consumată proaspătă sau în doze mari, aceasta poate provoca iritarea membranelor mucoase, care poate fi însoțită de vărsături, diaree și greață. Această plantă poate provoca, de asemenea, deshidratare, probleme respiratorii, nervoase, digestive și cardiace. Dacă planta este ingerată în cantitate prea mare, poate fi fatală.

Adauga un comentariu