Plante medicinale

Proprietatile terapeutice ale lumanarelei

Publicat: 29 apr. 2011
7

Lumanarica (Verbascum phlomoides) este o planta erbacee anuala care creste in zona de campie si dealuri, mai ales in sudul tarii, prin locuri insorite, uscate, nisipoase si pietroase, pasuni aride, marginea culturilor de porumb si floarea soarelui si prin locuri umede, la marginea padurilor, prin vaile raurilor. De la lumanarica se utilizeaza, in scop medicinal, florile si frunzele. Florile se recolteaza in lunile iulie-septembrie, esalonat pe masura deschiderii florilor, incepand de la baza inflorescentelor spre varf.

Florile se aduna dimineata, dupa ce s-a ridicat roua, pe timp frumos, pana la orele 11-12, eliminand sepalele. Transportul se face in cosuri captusite cu hartie sau in cutii de carton. Uscarea se face rapid, in ziua recoltarii, pe rame la soare si apoi in incaperi bine aerisite sau artificial Ia 50-60°C, pentru a evita innegrirea. In timpul recoltarii si uscarii se evita contactul cu pielea, ochii si mucoasele nazale, intrucat se pot produce iritatii.

Frunzele se recolteaza in lunile mai-septembrie si se usuca la umbra in incaperi bine aerisite sau artificial la 35-40°C. 

Compozitie chimica
– saponine, saponozide, mucilagii;
– taninuri, rezine, fitosteroli, fenoli;
– carotenoizi, aucubozid, flavonoizi;
– zaharoza, lipide, ulei eteric;
– saruri minerale.

Proprietati terapeutice
– emoliente, expectorante, antiastmatice, antinevralgice;
– sudorifice, diuretice;
– antiinflamatoare, antihemoroidale, antispastice, antivirale, antimicrobiene, bacteriostatice, cicatrizante. 

Indicatii
UZINTERN

– boli respiratorii: tuse, bronsita acuta si cronica, guturai, gripa, catar bronsic, pneumonie, pleurezie, congestie pulmonara, angine, laringite, traheite, raguseala, tuberculoza;
– boli ale aparatului digestiv: gastroenterite, afectiuni de ficat, diaree, dizenterie, hemoragii, crampe digestive, colici;
– boli renale si genitale: catar urinar, nefrite;
– tulburari de ritm cardiac, palpitatii pe fond de nervozitate. 

UZ EXTERN

– boli de piele: dermatite, arsuri, furuncule, abcese, degeraturi, panaritiu, ulcere atone, intepaturi de insecte, contuzii;
– hemoroizi externi;
– articulatii dureroase (reumatism, artroze);
– infectii in urechi (oreon), dureri de dinti, inflamatii ale gatului;
– stimularea cresterii parului. 

Forme de utilizare
UZ INTERN

1. lnfuzie din 1 lingurita de flori uscate la 200 ml de apa clocotita; se lasa vasul acoperit 10-15 minute, se strecoara prin panza deasa si se beau 1-2 ceaiuri caldute pe zi, prin inghitituri rare sau cate 1 lingura la intervale de o ora, avand efecte in tratarea tusei, bronsitei, laringitei, traheitei si altor afectiuni ale aparatului respirator. Un astfel de ceai ar trebui sa nu lipseasca din familiile cu bolnavi de plamani.

2. lnfuzie din 1 lingura de amestec, in parti egale, din plante cu efecte sinergice: flori de lumanarica, nalba, tei, frunze de podbal si patlagina in 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2 ceaiuri caldute pe zi, pentru usurarea expectoratiei, calmarea tusei si raguselii. 

UZ EXTERN

3. Decoct din 30 g de flori si frunze de lumanarica la 1 litru de apa; se fierbe 3 minute, se strecoara si se utilizeaza sub forma de gargarisme, la intervale de 30 minute, cu efecte in raguseala.

4. Decoct din 60 g de frunze la 1 litru de apa sau lapte; se fierbe 5 minute, se strecoara si se aplica sub forma de comprese, spalaturi si pansamente pe arsuri, ulceratii dureroase sau sub forma de cataplasme in panaritiu, furuncule, degeraturi, ulcere atone si hemoroizi.

5. Decoct din 2 lingurite de radacina uscata si maruntita la 250 ml de apa rece; se fierbe 20 minute, se lasa acoperit pana Ia racire, se strecoara si se foloseste Ia spalarea capului, pentru a opri caderea parului si a stimula cresterea sau in sampoane destinate parului blond.

6. Tinctura din 2 pumni de flori uscate care se macereaza in 500 ml de alcool de 70º timp de 7 zile; se strecoara si se fac frectii pe piept contra bolilor pulmonare sau frectii in dureri reumatismale.

7. Ulei din 2 pumni de flori uscate, macerate timp de 7 zile in 500 ml de ulei de floarea soarelui sau de masline; se foloseste ca frectii usoare in bolile de plamani sau de reumatism.

8. Pulbere din flori si frunze uscate si macinate fin, pusa pe pielea uscata in afectiuni dermatice.

Adauga un comentariu