Plante medicinale

Proprietatile terapeutice ale mataciunii

Publicat: 30 apr. 2011
7

Mataciunea (Dracocephalum moldavica) este o planta erbacee, anuala, aromatica si melifera originara din Siberia si Himalaya. In Romania exista in flora spontana sau cultivata in sudul Moldovei, Transilvania, Campia Crisurilor, Campia Baraganului si Dobrogea. In scop terapeutic este utilizata partea aeriana a plantei. 

Mataciunea se recolteaza la inceputul infloririi (lunile iulie-august). Tufele se tale la 15-20 cm deasupra solului. Uscarea naturala se face la umbra, in straturi subtiri, pe rame suprapuse sau artificial la temperaturi sub 35°C, pentru a evita pierderea uleiului volatil.

Compozitie chimica
– ulei eteric bogat in citral, geraniol, limonen, acetat de geranil, linalool, nerol;
– flavonozide, fenoli, taninuri;
– acizi organici (cafeic, succinic);
– principii amare si saruri minerale. 

Proprietati terapeutice
– carminative, stomahice, coleretice;
– antispastice, calmante, relaxante;
– antlbiotice, antiseptice, vulnerare;

Indicatii
– afectiuni digestive: boli gastro-ulceroase, dischinezie biliara, colici intestinali, diareea, usureaza digestia, calmeaza reflexele de voma la femei, aerofagie si balonari intestinale;
– stari de nervozitate si insomnii;
– afectiuni oculare si rani de piele. 

Forme de utilizare
Infuzie din 10-15 g de herba uscata la 1 litru de apa clocotita; se beau cate 1-2 ceaiuri pe zi dupa mesele principale, pentru calmarea colicilor abdominali, a starilor de voma la femei gravide si in diminuarea starilor de nervozitate, cu producerea unui somn linistitor. 

Adauga un comentariu