National

PROPUNERE DE ULTIMA ORA! Materie care ar putea sa nu mai fie OBLIGATORIE in scoli

Publicat: 15 feb. 2014
1
Deputatul Remus Cernea propune ca Religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci sa devina facultativa, urmand a fi studiata doar daca parintii solicita in scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplina obligatorie sa fie luat de Etica.
Cernea a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educatiei Nationale numarul 1/2011, care se refera la studiul Religiei, potrivit Mediafax.

Vezi si Remus Cernea pregateste un proiect de lege prin care delfinii sa devina persoane non-umane

„Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ disciplina Etica drept disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etica va consta indeosebi in prezentarea principalelor doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev”, a declarat Remus Cernea.
El a precizat ca elevii vor putea studia in continuare Religia, insa doar ca materie facultativa si numai la solicitarea scrisa a parintilor ori a scolarilor care au implinit varsta de 16 ani.
„Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa”, a explicat deputatul Cernea.

Vezi si Remus Cernea, anchetat de ANI. Isi poate pierde postul de deputat 

El a mentionat ca la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate in considerare la media generala. De asemenea, Remus Cernea a spus ca manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie.
Deputatul a declarat ca orele de Etica vor fi predate de catre absolventi de stiinte socio-umane. Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare.
Comentarii
  • „Si fiindca in nimica Eu nu cred-o,dati-mi pace!Fac astfel cum mie-mi pare Si faceti precum va place.”…”Eu nu cred nici in Iehova” de M. Eminescu.

  • Eu cred ca e bine ca religia sa fie facultativa,dar cei care decid sa fie parintii. Daca ei vor sa-si indoctrineze copilul cu ortodoxia,unde profesorul de religie ii duce copilul la biserica in timpul orei de religie si-l impartaseste,asa sa fie. Dar daca sunt parinti care vor ,pentru copilul lor o ora de religie unde sa invete toleranta fata de alte religii si sa cunoasca ce e religia pe mapamond,atunci sa se faca altfel religia in scoli.Dar parintele sa-l inscrie la ora de religie si nu obligatoriu ca pana acum,religia ortodoxa. Suntem o tara laica deci hotaram,noi si nu voi.

Adauga un comentariu