News Flash:

Propunere pentru meniul mesei de Craciun

23 Decembrie 2010
1878 Vizualizari | 0 Comentarii
Piftie racita la frigider

Timp de preparare: pregatire: 30 minute, fiert carnea: 3 ore, inchegare: 12 ore.
Ingrediente: picioarele si toate partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Puneti la fiert pe aragaz bucatile gelatinoase de porc, impreuna cu 1 lingurita de sare. Este foarte important ca acestea sa fiarba foarte bine, altfel piftia nu se va inchega. Peste o ora si jumatate adaugati si restul de carne, care fierbe mai repede si le mai lasati pe aragaz inca o ora si jumatate sau pana cand vedeti ca toata carnea se desprinde cu usurinta de pe oase, iar cantitatea de apa s-a injumatatit. Dupa ce a fiert, lasati sa se raceasca si dezosati carnea. Puteti sa dati deoparte si bucatile de grasime sau cartilagii, daca nu va plac sau daca doriti o reteta mai dietetica.
Curatati si pisati usturoiul si adaugati-l in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust.

Bors din oase de porc

Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1 kg oase de porc, 2 cepe, 2 cartofi, 1 telina, 2 morcovi, 1 litru de bors, 2 linguri de bulion, 1 legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Se pune carnea la fiert pe aragaz si se aduna din cand in cand spuma de grasime cu o spumiera.
In timp ce fierbe carnea, curatati si tocati zarzavaturile. Dupa ce a fiert carnea, puneti pe rand ceapa taiata marunt, telina si morcovul si peste 10 minute cartofii, pentru ca acestia fierb mai repede. Dupa ce au fiert zarzavaturile, adaugati bulionul desfacut in putina apa.
 
Muschi de porc cu ciuperci si couscous

Un preparat gustos si aromat, perfect ca fel principal de Craciun.
Ingrediente: 1 kg muschi de porc, 600 g ciuperci din conserva, 3 oua mari, 150 ml vin alb, demi-dulce, 100 g unt de masa, 50 g cimbru uscat, 300 g couscous, pesmet mare, supa de gaina / pui, patrunjel, sare, piper, ulei.
Mod de preparare
Se spala muschiul de porc si se portioneaza in felii de 4-5 cm grosime. Se pune la incalzit supa de gaina (in lipsa ei se pune apa si 2 cuburi Knorr) si cand clocoteste se adauga couscous-ul, lasandu-se pana fierbe. Se face un amestec de pane din oua, sare, piper, cimbru si pesmet, se tavaleste carnea prin el si se prajeste in ulei incins. Se adauga ciupercile peste couscous, dupa ce a fiert, mirodenii, untul topit, vinul alb, apoi se pune amestecul peste carnea prajita si se mai da 10 min. la cuptorul incins. Se serveste simplu, fierbinte, alaturi de muraturi traditionale.
   
Friptura din carne rosie cu sos de mustar

Ingrediente: carne rosie, 2 linguri de smantana, 2 linguri de mustar, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare
Carnea rosie se prajeste intr-o tigaie cu cateva linguri de ulei de masline.
Cand este gata, se asaza pe o farfurie. In aceeasi tigaie se amesteca mustarul si smantana pana cand amestecul devine o crema consistenta.
Dupa gust se poate adauga in sos sare si piper. La final, se toarna sosul peste carne.

Prajiturica de Craciun

Ingrediente: 300 g unt de masa, 150 g zahar pudra,  430 g faina alba, 1 sticluta esenta de vanilie, 250 g miez de nuca macinat, 1 borcan de dulceata de prune, 1 fiola esenta de rom.
Mod de preparare
Untul se freaca cu esenta de vanilie si cu zaharul pana devine spumos. Dulceata de prune se amesteca cu esenta de rom si cu miezul de nuca macinat. Peste untul frecat se adauga faina in ploaie si se amesteca pana se formeaza un aluat. Intr-o tava intinsa se asaza o treime din aluat si se niveleaza. Peste aluat se pune dulceata de prune cu nucile macinate. Peste dulceata se rade restul de aluat, pe razatoarea mare, si se presara putin zahar. Se da la cuptor, la 180 grade, timp de 30 minute. Se serveste rece, alaturi de felii de portocale.
   
Ciuperci umplute cu costita

Ciupercile umplute cu costita se servesc sub forma de aperitiv cald. Ciupercile umplute cu costita au un gust irezistibil si arata spectaculos pe frunze fragede de salata.
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 150 g costita afumata, 200 g sunca, 2 oua, 250 g cascaval, 2 cepe, 3 catei usturoi, ulei, sare, piper.
Mod de preparare
Ciupercile se curata, se spala, apoi li se rup coditele. Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste. Costita si sunca se toaca, apoi se adauga peste ceapa. Separat se fierbe un ou, se curata si se taie marunt. Se face un mujdei de usturoi. Dupa ce s-a rumenit putin ceapa cu sunca si costita, se adauga oul fiert, oul crud si mujdeiul. Cu acest amestec se umplu ciupercile, se aseaza in tava, cu coditele drept garnitura, se stropesc cu ulei si se introduc la cuptor circa 30 minute. Cand sunt aproape rumenite, se presara cascavalul ras si se mai lasa inca 5 minute.

Pulpa de porc cu legume

Pulpa de porc cu legume este excelenta atat pentru o masa obisnuita, cat si pentru mese festive, zile de sarbatoare sau alte evenimente in familie. Pulpa de porc cu legume se mai poate servi cu garnitura de cartofi cubulete, copti si ei la cuptor sau pireu.
Ingrediente: 2 bucati pulpe de porc, 2 morcovi, 6 cartofi, 2 cepe, 2 ardei, orice legume dorite, fasole, dovlecei.
Mod de preparare
Se curata si se spala legumele, apoi se taie in cubulete maricele. Pulpele de porc (care pot fi inlocuite cu orice carne de porc sau vita cu os) se condimenteaza cu knorr, boia, piper, sare, foi de dafin, ulei si un pahar de bere. Se asaza toate intr-o tava, se pune un pahar de supa sau apa si se acopera cu capac sau folie de aluminiu. Se tine la cuptor 30-40 minute, depinde de cuptor.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1450 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019265 (s)

loading...