National

Propunere socanta privind BNR! Ce s-ar putea intampla cu Banca Nationala

Publicat: 18 apr. 2016
1

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a depus, luni, in Parlament, un proiect de lege pentru modificarea Statutului BNR, despre care spune ca este , iar Parlamentul Romaniei trebuie sa repuna statutul BNR pe fagasul normal, constitutional.

„Membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale au un statut privilegiat. Banca Nationala a Romaniei este ‘stat in stat‘. Parlamentul Romaniei trebuie sa repuna statutul BNR pe fagasul normal, constitutional. Independenta poate fi doar >, iar in spate sa se ascunda o puternica dependenta >.(…) Cu toate ca BNR, in calitate de autoritate administrativa autonoma se bucura de o personalitate juridica, guvernatorul avand calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absoluta, avand in vedere obligatia de a prezenta rapoarte in fata Parlamentului, care, la randul sau, ar trebui in anumite conditii sa poata revoca membrii Consiliului de administratie”, argumenteaza initiatoarea in expunerea de motive.

Proiectul prevede ca, in numele Consiliului de administratie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sa prezinte Parlamentului, pana la data de 30 iunie a anului urmator, raportul anual al BNR, care cuprinde si activitatile BNR, situatiile financiare anuale si raportul de audit, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere. Respingerea de catre Parlament a raportului anual atrage demiterea de drept a Consiliului de administratie.

Conform initiativei legislative, revocarea din functie a oricarui membru al Consiliului de Administratie al BNR se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului. In prezent, revocarea din functie a oricarui membru al Consiliului de Administratie al BNR se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave.

De asemenea, potrivit proiectului semnat de Cristiana Anghel, numirile membrilor CA al BNR se fac pe o perioada de cinci ani, fara posiblitatea reinnoirii mandatului.

Adauga un comentariu