National

Propunerile Ministerului Educatiei pentru CLASA PREGATITOARE in anul scolar 2013-2014. Cand vor putea incepe inscrierile

Publicat: 17 mart. 2013
1

Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar si poate fi organizata atat in spatiile scolilor, cat si in incinta gradinitelor, inscrierile pentru anul scolar 2013-2014 urmand sa inceapa la 2 aprilie, potrivit unor proiecte lansate in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Educatiei.

Proiectele se refera la metodologia de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar urmator si la calendarul inscrierilor.

Potrivit propunerilor aflate in dezbatere publica pana la 24 martie, pentru informarea parintilor si a publicului interesat si pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie si informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolilor sau a gradinitelor), la posibilitatea organizarii programului „Scoala dupa scoala”, la organizarea si dotarea spatiului scolar etc.

Ministerul Educatiei precizeaza ca nu sunt diferente intre clasele pregatitoare organizate in scoli si cele din incinta gradinitelor.  „Toate au fost gandite si amenajate astfel incat sa ofere cele mai bune conditii pentru desfasurarea procesului educational. In ambele locuri vor preda exclusiv invatatori/invatatoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregatitoare. Curriculum-ul va fi acelasi, indiferent de locul unde se desfasoara cursurile pentru clasa pregatitoare. Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate in urma cu un an de catre Ministerul Sanatatii, pentru copiii care intra in clasa pregatitoare. Ministerul Educatiei Nationale va continua programul privind dotarile cu mobilier si material didactic, specifice pentru clasa pregatitoare, acolo unde unitatile de invatamant vor solicita acest lucru, ca urmare a organizarii unor clase suplimentare” , explica institutia condusa de ministrul Remus Pricopie.

In clasa pregatitoare se vor putea inscrie, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, dar si, la solicitarea parintilor, cei care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare. De asemenea, la solicitarea parintilor, in clasa I vor putea fi inscrisi copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. „Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal”, precizeaza ministerul.

Conform proiectului de metodologie, parintele va putea opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este automat inscris) sau pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare).

Totodata, parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care a facut optiunea.

„Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare, la scoala de circumscriptie, vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati, in conformitate cu solicitarile parintilor si cu prevederile prezentei metodologii. In sensul prezentei metodologii, numarul locurilor libere la clasa pregatitoare este stabilit ca diferenta dintre numarul de locuri alocate pentru clasa pregatitoare si numarul de copii din circumscriptie care trebuie inscrisi la acel nivel de clasa. De exemplu, daca in circumscriptia scolara a unei unitati de invatamant exista 40 de copii care trebuie inscrisi la clasa pregatitoare, atunci scoala primeste prin planul de scolarizare 2 clase pregatitoare (50 de locuri). Ca urmare, numarul de locuri libere este de 10 la clasa pregatitoare (50-40)”, prevede metodologia propusa de Ministerul Educatiei.

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, generale si specifice, stabilite in conformitate cu prevederile metodologiei.

La departajare, primele vor fi aplicate criteriile generale: copilul are un anumit tip de handicap; este orfan de unul sau de ambii parinti; provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial; are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita.

Criteriile specifice, aplicate dupa cele generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

Ministerul garanteaza ca fiecare copil are un loc asigurat in clasa pregatitoare, precizand ca locurile alocate prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare sunt mai mari sau egale cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.

„In vederea inscrierii in clasa pregatitoare a tuturor copiilor care au varsta corespunzatoare, inspectoratele scolare judetene (ISJ) si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) iau in considerare propunerile conducerilor unitatilor de invatamant referitoare la numarul de clase pregatitoare rezultate in urma recensamantului copiilor realizat, pentru fiecare circumscriptie scolara, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale. Numarul de clase pregatitoare cuprins in planul de scolarizare alocat de ISJ/ISMB fiecarei unitati de invatamant tine cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinata de numarul salilor de clasa in care poate fi organizat, in mod corespunzator, procesul de invatamant la clasa pregatitoare, dar si la celelalte clase ale scolii, si de obligativitatea cuprinderii in scoala a tuturor copiilor din circumscriptia scolara”, se arata in metodologie.

La alocarea numarului de clase pregatitoare se tine cont de numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar, de arondarea strazilor la unitatile de invatamant sau de cea mai buna oportunitate educationala identificata, conform proiectului de metodologie.

Acelasi proiect prevede ca in situatia in care capacitatea unei unitati de invatamant nu permite cuprinderea in clasa pregatitoare a tuturor copiilor din circumscriptia scolara stabilita in anul scolar anterior, precum si in alte situatii justificate, ISJ si ISMB pot decide reconfigurarea circumscriptiilor scolare astfel incat sa asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor in clasa pregatitoare.

Inscrierile vor avea loc in doua etape, propune ministerul. Prima etapa este programata in perioada 2-22 aprilie (de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 20.00, si sambata, intre orele 8.00 si 13.00), iar a doua, intre 8 si 17 mai.

La etapa a doua participa doar copiii care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa. Potrivit proiectului privind calendarul inscrierilor, daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.

Actele necesare la inscriere sunt: cerere-tip de inscriere; copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; certificatul de nastere al copilului; documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Inscrierea se va face la unitatea de invatamant la care parintele doreste sa fie admis copilul. Astfel, cererile-tip pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului, insa pot fi completate si online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesand casuta de pe prima pagina, intitulata Inscriere in invatamantul primar. Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie. In cazul completarii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.

In cazul invatamantului particular, inscrierea se face in prima etapa (2 – 22 aprilie), direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. „Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite. Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, copilul poate fi inscris la scoala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat si aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (8 – 17 mai)”, explica ministerul.

Parintii isi pot lua informatii privind inscrierile in ciclul primar din patru surse, potrivit proiectului de metodologie.

Prima sursa este internetul, astfel ca inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita Inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata si de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica Inscrierea in invatamantul primar 2013. Pagina devine valabila incepand cu data de 25 martie.

A doua sursa de informare sunt scolile, cu ocazia unui eveniment denumit „Ziua portilor deschise”. Astfel, fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

Parintii se vor putea informa si de la gradinite. In perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate intalniri pentru informarea si consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinta si care vor fi cuprinsi in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014.

A patra sursa de informare propusa de minister este un Telverde cu numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru judet (de pilda Arad – 257).
sursa: mediafax.ro
Adauga un comentariu