News Flash:

Protectia Mediului

1 Septembrie 2004
969 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ce trebuie sa stim despre mediu si cum poate fi protejat оn contextul conceptului de dezvoltare durabila?!

Scopul politicii comunitare оn domeniul mediului este de a pastra, proteja si оmbunatati calitatea mediului si a sanatatii oamenilor. Se pune accent pe utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. Politica comunitara urmareste sa promoveze masuri la nivel international, pentru problemele de mediu existente оn plan regional si mondial.
Procesul de luare a deciziilor оn cadrul politicii de mediu este diferit, оn functie de domeniul vizat. Astfel, Consiliul:
• actioneaza оn cadrul procedurii de cooperare, dupa consultarea Comitetului Economic si Social, pentru masurile care trebuie luate si pentru implementarea programelor;
• actioneaza cu unanimitate, dupa consultarea Parlamentului European si a Comitetului Economic si Social, atunci cind este vorba de prevederi financiare si prevederi referitoare la planificarea urbana si a tarii sau utilizarea pamintului (cu exceptia managementului deseurilor si masuri generale) sau cind decizia unui Stat Membru оn ceea ce priveste energia este afectata semnificativ;
• actioneaza оn cadrul procedurii de codecizie, dupa consultarea Comitetului Economic si Social, pentru adoptarea programelor generale de actiune, cu precizarea obiectivelor prioritare.

Tratatul de la Amsterdam a accentuat importanta conceptului de "dezvoltare durabila" ca unul din obiectivele Uniunii Europene, оn timp ce protectiei mediului i s-a dat o mai mare importanta оn politicile comunitare, оn special оn contextul Pietei unice. Un Stat Membru poate adopta noi masuri pentru a raspunde unei probleme specifice de mediu.
Comisia monitorizeaza masurile mai stricte luate de un Stat Membru pentru a se asigura ca ele nu constituie un obstacol pentru functionarea Pietei unice. Comisia оnsasi si-a luat angajamentul de a face evaluari asupra impactului pe care unele propuneri ale sale le-ar avea asupra mediului.
Procedura de luare a deciziilor s-a simplificat odata cu оnlocuirea procedurii de cooperare cu procedura de codecizie.
Оn Agenda 21, gestionarea durabila a deseurilor este tratata avind оn vedere urmatoarele aspecte:
• оndepartarea ecologica a deseurilor periculoase;
• оmpiedicarea folosirii ilegale a unor astfel de deseuri pe plan international;
• gestionarea compatibila cu mediul a deseurilor solide si a namolurilor de la statia de epurare
• gestionarea sigura si ecologica a deseurilor radioactive

Agenda 21 formuleaza obiective concrete, cuprinzatoare privind gestionarea bunurilor de consum si a reziduurilor, оn spiritul unei gospodariri ciclice, dupa cum urmeaza:
• Obiectivul comun al actiunilor оn cadrul unei evaluari integrative a ciclului de viata este evitarea formarii deseurilor periculoase, diminuarea cantitatii de reziduuri, ca si tratarea unor astfel de reziduuri оntr-un mod care sa nu dauneze nici sanatatii, nici mediului.
• O gestionare a deseurilor compatibila cu mediul trebuie sa plece de la оnlaturarea sau valorificarea deseurilor generate si sa fie orientata spre a descoperi cauza problemei, prin оncercari de schimbare a modelului de productie si de consum.

Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012479 (s)