Eveniment-Social

Protectia persoanelor handicapate

Publicat: 12 iul. 1999

•Institutiile publice vor fi obligate sa angajeze traducatori ai limbajului surdo-mutilor

Miercuri, 30 iunie 1999, Monitorul Oficial 310 a gazduit Ordonanta de urgenta 102 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap.
Masurile de protectie speciala, conform actului normativ mentionat, se aplica pe baza incadrarii in categorii de persoane cu handicap, urmare a evaluarii efectuate de comisiile de experiza medicala a persoanelor cu handicap.
Protectia persoanelor cu handicap se realizeaza fie in forma institutionalizata – prin institutiile de protectie speciala care acorda acestor persoane servicii de asistenta, ingrijire, tratament, recuperare, reabilitare, orientate si formare profesionala, fie prin drepturile acordate persoanelor cu handicap.
Ordonanta 102 stabileste drept obligatie adaptarea cladirilor institutiilor publice, culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintele construite din fonuri publice, mijloace de transport in comun, telefoanele publice, precum si caile de acces, in asa fel incit sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap.
De asemenea institutiile publice au obligatia ca pina in 31 decembrie 2002 sa angajeze traducatori ai limbajului mimico-gestual pentru a comunica cu persoanele surde sau surdo-mute.
Copiii cu handicap vor beneficia de urmatoarele drepturi:
– acces liber si egal in orice institutie de invatamint;
– pregatire pcolara la domiciliu a copiilor cu handicap, nedeplasabili;
– alocatie de stat, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%;
– alocatie de intretinere pentru copiii aflati in plasament familial, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%;
– locuri de odihna gratuite in tabere (atit pentru copiii cu handicap, cit si pentru copiii prescolari, elevi, studenti – ai persoanelor cu handicap).
Adultii cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi:L
– ajutor special lunar de 195.270 lei pentru adultii inapti de munca din cauza handicapului;
– pensie sociala lunara de 359.980 lei, pentru nevazatori;
– scutirea de la plata taxelor vamale pentru importul de motociclete, motorete, autoturisme (unul la 8 ani, special adaptat pentru handicap);
– scutirea de la plata taxelor de abonament Radio-Tv pentru persoanle cu handicap grav;
– facilitati la instalarea postului telefonic;
– gratuitati in transport (urban si interurban);
– tarife minime la chirii, iar pentru nevazatori – reducerea acestora cu 50%, pentru suprafetele locative detinute de stat.
Toti agentii economici – persoane juridice care angajeaza personal roman precum si persoanele fizice care utilizeaza munca salariata – sint obligati ca incepind cu data de 01.07.1999 sa plateasca o cota de 30% aplicata asupra fondului de salarii realizat lunar, inclusiv asupra cistigurilor realizate lunar de colaboratori, sume care vor constitui Fondul special de solidaritate umana. Neplata acestor sume atrag atit majorari de intirziere cit si penalitati.
Consilier juridic Lili CRACIUNloading...

Adauga un comentariu