Boli si tratamente

Proteina cu rol esential ​​în diabet

Publicat: 31 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteina cu rol esential în diabet
Proteina cu rol esential ​​în diabet

Proteina cu rol esential ​​în diabet. O proteină obișnuită din corp joacă un rol cheie în reglarea nivelului de glucoză, afirmă noi cercetări efectuate în Unitatea de semnal celular de la Institutul Okinawa de Științe și Tehnologie Universitatea Absolventă (OIST) și Centrul Riken de Științe Medicale Integrative. Numită CNOT3, s-a descoperit că această proteină dezactiveaza un set de gene care altfel ar duce la o defecțiune a celulelor producătoare de insulină, ceea ce este legat de dezvoltarea diabetului.

Proteina cu rol esential ​​în diabet

Diabetul este o tulburare frecventă care determină niveluri foarte ridicate de glucoză în sânge. Lăsată netratată, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiența renală, boli de inimă și pierderea vederii. Această tulburare apare atunci când nu există suficientă insulină în organism sau când răspunsurile induse de insulină sunt slăbite. Insulina lasă în mod normal glucoza în celule pentru consumul de energie și astfel, fără ea, glucoza se acumulează în sânge. Lipsa insulinei apare adesea deoarece celulele beta pancreatice, care în mod normal sintetizează și secretă insulina, au încetat să funcționeze corect.

„Știm că defectele celulelor beta pot duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge și, în cele din urmă, la diabet”, a spus dr. Dina Mostafa, primul autor al lucrării publicate în Communications Biology, potrivit MedicalXpress. Rezultatele noastre sugerează că CNOT3 da o mână de ajutor în acest sens și joacă un rol cheie în menținerea funcției normale a celulelor beta.

Eliminarea CNOT3 a dus la diabet la șoareci

Multe organe din întregul corp prezinta CNOT3, care reglează diferite gene în diferite țesuturi. Dar activitatea sa are o bază comună – ajută la menținerea celulelor în viață, sănătoase și la funcționarea lor corectă. Face acest lucru prin mai multe mecanisme diferite, cum ar fi producerea proteinelor potrivite sau suprimarea anumitor gene.

Cercetătorii au studiat funcția sa în celulele din țesutul pancreatic la șoareci. Ei au analizat mai întâi dacă expresia CNOT3 diferă la șoarecii diabetici în comparație cu șoarecii non-diabetici. Analizând aceste insule, au descoperit că a existat o scădere semnificativă a CNOT3 în insulele diabetice, spre deosebire de cele care nu sunt diabetice.

Pentru a investiga în continuare funcția proteinei, cercetătorii au blocat producția acesteia în celulele beta ale șoarecilor altfel normali. Timp de patru săptămâni, metabolismul animalelor a funcționat normal, dar în a opta săptămână au dezvoltat o intoleranță la glucoză, iar in 12 săptămâni au avut diabet zaharat.

Fără CNOT3, cercetătorii au descoperit că unele gene, care sunt de obicei oprite în celulele beta, pornesc și încep să producă proteine. În circumstanțe normale, aceste gene sunt reduse la tăcere, deoarece odată pornite, acestea cauzează tot felul de probleme pentru celulele beta, cum ar fi oprirea secretării insulinei ca răspuns la glucoză.

Acest studiu este un pas catre intelegerea mecanismelor moleculare care guverneaza functia normala a celulelor beta, a spus dr. Mostafa.

Adauga un comentariu