National

Protest in randul cadrelor didactice privind lipsa manualelor scolare pentru elevii claselor a IV-a

Publicat: 02 oct. 2016
1
Un cadru didactic din Urziceni intra la ore cu un tricou inscriptionat cu mesajul „Promisiuni multe, realizari putine! Respectati-ne drepturile!” si protesteaza in fiecare zi cate 30 de minute inainte si dupa incheierea cursurilor pentru a atrage atentia ca aceasta generatie a intrat in clasa I fara manuale si are toate sansele sa termine liceul fara a beneficia de cartile scolare.
„Eu mi-am promis mie, anul trecut, ca daca elevii mei, la 1 octombrie, nu vor avea manualele scolare pe banci voi intra in protest. Pana la urma e vorba de o constiinta pe care trebuie sa o dovedim si in fata copiilor. De la clasa a treia facem educatie civica si pana la urma aceasta nu trebuie sa ramana doar din manual si din vorbe. Aceasta este o lectie concreta de civism si vreau sa fie un semnal si pentru parintii tineri. Eu am luat aceasta clasa de anul trecut si nu ii inteleg pe colegii mei care accepta aceasta situatie de 4 ani” a precizat Aurelia Gheorghe, invatatoare la Scoala generala Ion Heliade Radulescu din Urziceni. Inainte de acest protest, cadrul didactic s-a adresat Ministerului Educatiei de unde a primit raspuns ca intarzierile deriva din procedurile privind achizitiile publice, motiv pentru care in lista de revendicari este prevazut un punct care sa modifice aceste norme in privinta manualelor.
Elevii care sunt acum clasa a IV-a au intrat la scoala fara manuale si, in aceleasi conditii, risca sa ajunga pana in clasa a XII-a. Ei lucreaza la clasa si acasa numai dupa fise si in loc de carti au mape cu foi de lucru pregatite de doamnele invatatoare. „Fara ajutorul doamnei invatatoare nu ne descurcam. Dansa isi da silinta si se zbate pentru copiii nostri, dansa scoate fise si noi lucram acasa. Ei sunt generatia xerox. Mai avem caiete auxiliare, cumparate special, dar fiecare copil ar trebui sa aiba dupa ce sa invete. Sa tina in mana si sa simta cartea. Sa urmareasca si sa se familiarizeze cu studiul manualului” spun doua mamici care apreciaza ca invatamantul nu poate fi considerat gratuit in Romania.
O alta revendicare a invatatoarei Aurelia Gheorghe vizeaza lipsa infrastructurii pentru clasele pregatitoare care, pe langa mobilierul asigurat de minister, implica dotari speciale care sa permita aplicarea programei, iar acestea difera de la scoala la scoala.
Sursa 
Adauga un comentariu