Actualitate

Protest la Guvern unde poștașii şi profesorii sunt nemulțumiți din cauza sărăciei

Publicat: 25 mai 2022
oameni la un protest la Guvern
Se anunță un protest la Guvern unde atât profesorii cât și poștașii își strigă nemulțumirile

Un protest de amploare la Guvern are loc în contextul în care România se confruntă cu o majoră criză economică. Concret, poștașii și profesorii sunt nemulțumiți de situația în care se află.

În ultima perioadă au fost mai multe proteste ale angajaţilor din diverse instituții ale statului român. Ultimul protest în Capitală, a fost organizat de Blocul Naţional Sindical, principalele revendicări fiind legate de aplicarea Legii salarizării, adoptarea de măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României şi încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare.

Protest la Guvern cu poștașii și profesorii

Va fi un protest la Guvern organizat de sindicatele de invățămân pentru a sublinia faptul că personalul didactic și nedidactic se confruntă cu mari probleme salariale. Pe lângă acest protest, tot în această zi, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România se adună tot în Piața Victoriei din București, aceștia fiind nemulţumiţi de starea avansată de sărăcie pe care o au angajaţii din instituție.

La protestul profesorilor sunt așteptați peste 500 de cadre didactice, iar în comunicatul oferit de sindicat se arată faptul că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă mare de personal nedidactic și că această categorie nu beneficează de sporturile pentru condițiile de muncă. O altă problemă cu care se confruntă personalul nedidactic este munca peste program care nu este plătită în plus. Pe lista de nemulțumiri se află și faptul că, din cauza forței de muncă scăzută din sistem, acestor tip de angajați le este aproape imposibil să-și ia timp liber conform legislației în vigoare.

Mai mult, la protest vor lua parte și angajaţii din palatele şi cluburile sportive școlare care sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Educației are în intenţie de a transfera instituțiile în care lucrează la autoritățile locale.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a legii (…). se arată în comunicat.

Poștașii sunt nemulţumiţi că trăiesc în sărăcie

Protestul este dublat de nemulțumirea poștașilor care, conform comunitatului aferent, trăiesc în sărăcie. Comunicatul precizează că poștașii sunt nemulţumiţi de ”sărăcia avansată a angajaților”, dar și de faptul că directorul instituțiie nu vrea să negocieze creșteri salariale.

„Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură. ”

O altă problemă este dorința directorului de a elimina din contractul colectiv de muncă mai multe articole care fac referire la protejarea locului de muncă și la drepturile angajaților. Nici dotările de care au parte angajații instituției nu le stârnește mulțumiri acestora. Angajații se plâng de faptul că le lipsește uniforma, echipamentul de muncă și protecție, iar condițiile muncă sunt improprii. Totodată, sindicaliştii arată că actuala conducere a companiei nu are o preocupare reală pentru creşterea veniturilor şi nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, niciun contract care să ofere speranţă angajaţilor. Desigur, salariile mici vin şi în contextul ratei record de inflație din România.

Așadar, vom vedea dacă acest protest de la Guvern va sensibiliza axul guvernamental care ar putea să ia măsurile corespunzătoare.
Comentarii
  • sa vina curieri publicitate postala la INBOX MARKETING cu 500 lei pe luna. acolo saracie! munca multa, sunat la interfoane, bagat in cutiile postale, hernie de disc asigurata pt 500 de coco pe luna!

Adauga un comentariu