Eveniment-Social

PROTEST. Universitatea Cuza din Iasi cere Guvernului sa retraga ordonanta privind salarizarea profesorilor

Publicat: 21 iun. 2016
1
Consortiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universitati din Romania, respectiv Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, cer Ministerului Educatiei Nationale si Guvernului sa retraga ordonanta pentru salarizarea profesorilor, sa aduca finantarea pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si sa stabileasca un calendar pentru atingerea, pana in 2020, a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.
In cazul in care solicitarile nu vor fi onorate, cele cinci institutii ameninta cu proteste publice interne si anunta ca se vor adresa atat instantelor juridice si forurilor europene. In acest caz se invoca „nerespectarea reglementarilor europene privind consultarea publica in cazul adoptarii unor masuri legislative cu puternic impact economic si social si privind subfinantarea grava a invatamantului si cercetarii in Romania”. Cele cinci universitati reclama ca s-a ajuns la o grava subfinantarea a educatiei si cercetarii, in conditiile in care nu s-a respectat prevedre de alocare a 6% din PIB pentru educatie, Romania fiind in topul tarilor UE care aloca cea mai mica cota din PIB pentru finantarea invatamantului.
Universitatile arata ca finantarea pe student a scazut constant, in conditiile in care a scazut si numarul studentilor, in principal din ratiuni demografice, fapt ce pune presiune foarte mare pe bugetele institutiilor. Consortiul mai reclama faptul ca Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorari salariale succesive, neinsotite insa de alocarea unor sume suplimentare corespunzatoare, astfel incat majorarile, „in principiu binevenite”, au pus si mai multa presiune pe resursele universitatilor. La toate acestea s-au adaugat adaugat numeroase decizii ale instantelor de acordare retroactiva a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile institutiilor. Totodata, subfinantarea cercetarii a dus la situatia in care Romania a ajuns pe ultimul loc in UE privind cota din PIB alocata cercetarii. Totodata, resursele deja reduse ale institutiilor se impart „profund eronat”, in baza unor decizii adminsitrative impuse de Ministerul Educatiei si de Guvern, fara a consulta universitatile.
Adauga un comentariu