International

Protestatarii bulgari nu se lasa imbroboditi de presedinte

Publicat: 01 mart. 2013
1

Reprezentantii manifestantilor care protesteaza fata de saracie si coruptie in Bulgaria de zece zile au respins vineri o noua tentativa de dialog propus de presedintele Rossen Pleveliev, parasind un consiliu al societatii civile, relateaza AFP.

„Nu putem sta alaturi de cei cu care ne luptam”, a declarat, Anguel Slavtcev, unul dintre protestatarii invitati la consiliu, parasind sala. Presedintele bulgar a desemnat aproximativ 30 de reprezentanti ai protestatarilor, care au iesit in evidenta in timpul protestelor recente din Sofia.

Acestia au fost invitati sa participe la o reuniune alaturi de sefii principalelor sindicate, patronate si alte ONG-uri, in scopul de a organzia un Consiliu Civil al Guvernului, format din experti, care ar trebui sa fie constituit in zilele ce vor urma.

Pentru a incerca sa-i linisteasca pe manifestantii impotriva facturilor foarte ridicate la energie electrica, primite in ianuarie, Autoritatea de Reglementare a Energiei a decis vineri asupra unei scaderi a energiei electrice de 7% incepand cu 5 martie.

Guvernul conservator al lui Boiko Borisov a demisionat la 20 februarie, sub presiunea strazii, in timp ce alegeri anticipate sunt prevazute pentru data de 12 mai.

Consiliul Civil (imaginat de presedinte) nu poate exprima decat opinii, in timp ce noi insistam sa participe la viata politica”, a declarat un alt protestatar, Ianko Petrov.

Treizeci de reprezentanti ai protestatarilor au cerut presedintelui sa nu dizolve Parlamentul, cum si-a propus sa o faca la mijlocul lunii martie, ci sa-l lase sa functioneze pana la expirarea mandatului, in iunie.

El a cerut formarea unui guvern interimar insarcinat cu realizarea unui program pus la punct de experti din randul protestatarilor, care sa nu aiba legaturi cu partidele politice.

Acestia au lansat un apel adresat bulgarilor, pentru noi proteste in intreaga tara, incepand cu 3 martie, zi de sarbatoare nationala. La 24 februarie, zeci de mii de bulgari au participat la actiuni de protest in peste treizeci de orase.

Adauga un comentariu