Eveniment-Social

Proteste de amploare în faţa Ministerului Culturii. Angajaţii Operei Naţionale Iași îi cer demisia managerului Beatrice Rancea – VIDEO

Publicat: 21 oct. 2020
Protestele artiștilor nemulțumiți de managementul directorului Beatrice Rancea
Protestele artiștilor nemulțumiți de managementul directorului Beatrice Rancea

Încă o acţiune de protest a Federaţiei Sindicatelor în Instituţii de Cultură. După mai multe zile de proteste în fata Operei Naţionale Iaşi, membrii acestora s-au reunit la București pentru a organiza acţiuni de protest în faţa Ministerului Culturii.

Oamenii sunt nemulţumiţi de abuzurile făcute de Beatrice Rancea şi doresc demiterea acesteia din funcţia de conducere pe care o deţine.

Acţiunea de protest îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă

Zeci de oameni vor protesta în fata Operei Naţionale din Iaşi. Aceştia vor organiza acţiunile în faţa Ministerului Culturii. Participanţii cer stoparea abuzurilor din instituţia de cultură ieşeana şi îi cer ministrului culturii demiterea sau suspendarea managerului instituţiei.

Aceştia consideră că lucrul este necesar mai ales datorită neregulilor grave descoperite de Corpul de Control al Ministerului Culturii care a întocmit un raport după controlul de la instituţie:

Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură, organizează în data de 21.10.2020 între orele 10:00 – 12:00 o acțiune de protest în fața Ministerului Culturii la care vor participa membrii federației din sindicatele afiliate.

Acțiunea de protest este organizată din solidaritate cu colegii Sindicatului Artis Moldova, sindicat constituit în cadrul Operei Naționale Române Iași, care protestează, în fața instituției, împotriva abuzurilor în formă continuată ale managerului instituție, abuzuri care au culminat cu concedierea prim-balerinului Vlad Mărculescu.

Vom solicita Ministrului culturii demiterea sau suspendarea managerului instituției, Opera Națională Română Iași, ținând cont de faptul că în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Ministrului Culturii au fost descoperite nereguli majore în cadrul instituției. Raport corpului de control al Ministrului Culturii a fost transmis către organele abilitate în vederea efectuării de cercetări și dispunerii măsurilor legale ce se impun. Acest fapt poate determina suspendarea ori chiar demiterea managerului instituției.” se arăt[ în comunicat.

Se vrea adoptarea unui act normativ privind managementul instituţiilor publice

În altă ordine de idei, protestatarii mai cer şi adoptarea unui act normativ referitor la managementul instituţiilor publice de cultură care se afla pe masa comisiei de cultură:

Totodată dorim să atragem atenția asupra nevoii de modificare Ordonanței de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură aprobată prin Legea nr. 269/2009, act normativ care trebuie pus în acord cu realitatea și adaptat nevoilor sectorului cultură în ansamblul său, iar ministerul trebuie să înțeleagă și să contribuie la elaborarea unui act normativ bun pentru sectorul cultură cu atât mai mult cu cât la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, se află pe masa comisiei pentru cultură un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură aprobată prin Legea nr. 269/2009.

Comentarii
Adauga un comentariu