International

Proteste violente împotriva restricțiilor în Italia – FOTO / VIDEO

Publicat: 27 oct. 2020

Proteste violente împotriva restricțiilor au avut loc în nordul Italiei, la Torino și Milano. Noile măsuri împotriva pandemiei de COVID-19 au dus la adevărate confruntări cu poliția și atacuri violente ale protestatarilor, care au aruncat cu petarde, au distrus și furat din magazine, potrivit The Guardian.

În centrul orașului Torino, mai multe magazine de lux au fost distruse și jefuite după lăsarea nopții. Polițiștii au reacționat dur, cu gaze lacrimogene, încercând astfel să disperseze grupurile de protestatari anti-restricții.

Atacuri violente au fost și în Milano, capitala regiunii vecine, Lombardia, una dintre cele mai afectate de pandemie în primul val al acesteia.

Proteste violente și la Milano

Protestatarii au scandat „Libertate” și au avut conflicte violente cu polițiștii. Aceste tensiuni și proteste violente vin după un val de alte proteste, pașnice însă, în mai multe orașe mari din țară – în Treviso, Trieste, Roma, Napoli, Salerno și Palermo.

Guvernul italian a impus din nou închiderea barurilor și restaurantelor după ora 18 și închiderea completă a sălilor de sport, cinematografelor și bazinelor de înot pentru a încerca să țină sub control al doilea val care a dus la semnificativ mai multe îmbolnăviri decât primul.

Proteste violente la Napoli împotriva carantinei

Sute de italieni au protestat, vineri noapte, 23 octombrie, în centrul orașului Napoli împotriva măsurilor impuse de Guvern pentru răspândirea infecției cu coronavirus și împotriva carantinei.

Decretul în regiunea Campania privind lockdown-ul nocturn a intrat în vigoare noaptea trecută așa că sute de napolitani si-au dat întâlnire în centrul oraşului pentru a protesta împotriva carantinei.

Guvernatorul regiunii Campania a instituit un lockdown în intervalul 23.00 – 5.00 pe fondul creşterii cazurilor de COVID-19.

În cursul zilei de vineri, Vicenzo De Luca a cerut premierului italian Giusepe Conte să ia în calcul o carantină naţională, altminteri va închide accesul în regiune.

Restricţiile nu au fost pe placul napolitanilor, care au organizat un protest, iniţial pacific.

Proteste și în Polonia: Oamenii nu sunt de acord cu interzicerea aproape totală a avorturilor

Zeci de mii de polonezi au blocat, luni noapte, 27 octombrie, străzile oraşelor din ţară, în maşini, biciclete şi pe jos, în a cincea zi de proteste. Polonezii protestează împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale care este echivalentă cu interzicerea aproape totală a avorturilor în ţara care este preponderent catolică, transmite Reuters.

Purtând pancarte inscripţionate cu „Destul”, „Nu voi fi martira voastră” şi „doresc posibilitatea de a alege, nu teroare”, protestatarii s-au adunat în numeroase oraşe, în pofida restricţiilor impuse de autorităţi din cauza noului coronavirus.

”Voi fi aici până la sfârşit. Nu îmi pasă dacă va fi o săptămână, o lună, trei luni sau trei ani. Voi protesta aici zi de zi”, a spus Piotr Wybanski, în vârstă de 31 de ani, la Varşovia.

Hotărârea de joia trecută a Curţii Constituţionale a alimentat o reacţie fără precedent împotriva Bisericii Romano-Catolice din Polonia, care este văzută ca având legături strânse cu guvernul naţionalist conservator al Partidului Dreptate şi justiţie (PiS).

De asemenea, decizia a intensificat criticile faţă de PiS, care a venit la putere în urmă cu cinci ani cu promisiunea de a insufla valori mai tradiţionale. După intrarea în vigoare a hotărârii, avortul va fi interzis în cazul malformaţiilor fătului şi va fi legal numai în caz de viol, incest sau o ameninţare la adresa sănătăţii femeii. Criticii spun că instanţa a acţionat în favoarea partidului de guvernământ, care în trecut făcuse un pas înapoi în privinţa înăspririi normelor privind avortul. Partidul a negat acest lucru.

 

Adauga un comentariu