Stiri Turism

Protestele din ultimele zile ar putea indeparta turistii straini

Publicat: 16 ian. 2012

Numarul turistilor straini in Romania va scadea in acest an ca urmare a degradarii imaginii tarii, pe fondul violentelor care au avut loc in ultimele zile in centrul Capitalei, iar cu cat acestea vor dura mai mult, cu atat diminuarea va fi mai drastica, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Turoperatorii afirma ca violentele din centrul Bucurestiului afecteaza imaginea turismului romanesc intr-un moment critic, cand in Europa se desfasoara targuri de turism unde se fac contracte si se distribuie brosuri cu ofertele din acest an, se arata intr-o analiza Mediafax.

„Sunt acum la targul de turism de la Stuttgart si aici toata lumea ne intreaba ce se intampla in Romania. La fel s-a a fost si ieri, la targul de turism de la Viena. Aceste violente erau tot ce ne lipsea. Si asa avem o imagine negativa in Europa”, a spus Gheorghe Marginean, proprietarul agentiei de turism Karpaten.

El a afirmat ca exista un precedent recent al turismului afectat de violentele din strada, creat anul trecut de tarile din nordul Africii, iar Romania s-ar putea afla intr-o situatie similara.

„Piata este foarte sensibila la asa ceva si vom pierde o parte din turistii straini. Turoperatorii din sudul Germaniei, cu care am contracte, deja intreaba care este situatia in Romania”, a adaugat Marginean.

Numarul de turisti straini care vor veni in acest an in Romania va fi afectat oricum de degradarea situatiei economice din mai multe state ale Uniunii Europene, crede Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei de turism Invitation Romania Travel. Daca la aceasta se adauga si violentele din ultimele zile din Bucuresti, efectele negative se amplifica.

„Orice eveniment negativ public dintr-o tara, de la gripa aviara la inundatii, cutremur sau accident aviatic, imediat, dar absolut imediat, intra intr-un barometru de apreciere a destinatiei respective, cu efect negativ. Nimeni nu vrea sa isi faca vacanta intr-o destinatie cu probleme de securitate”, a afirmat el.

Fodoreanu a mai spus ca dintre turistii europeni, cei mai sensibili la evenimentele negative din tarile unde intentioneaza sa-si faca vacantele sunt francezii, belgienii, germanii si nordicii.

Cei care ar renunta la Romania ar putea alege, potrivit agentiilor de turism, litoralul bulgaresc sau circuite culturale in tari precum Cehia sau Italia.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin, crede ca daca violentele s-ar opri acum sau in cel mult cateva zile, scaderea numarului de turisti straini din acest an nu va depasi 10%.

„Pe turisti straini ii afecteaza aceste lucruri si nu mai vin, la fel cum nici romanii nu s-au mai dus in vacante in nordul Africii. Daca violenta si vandalizarile vor continua mai mult de cateva zile, am putea avea scaderi mult mai mari de 10%”, a mai spus Martin.

In primele zece luni ale anului trecut, atat sosirile turistilor romani si straini, cat si innoptarile acestora, au inregistrat cresteri de 5,9%, respectiv 12,2 %. In perioada mentionata s-au cazat in hotelurile si pensiunile romanesti sase milioane de turisti, dintre care aproximativ 1,3 milioane au fost straini.

Protestele nu au inceput violent si au fost declansate in tara saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Tot in acest scop a inceput si primul protest din Bucuresti, de vineri. Oamenii au plecat atunci in mars la Cotroceni unde au scandat, in principal, lozinci antiprezidentiale.

Sambata si duminica protestele din Capitala au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat bulevardul Magheru, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii.

Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.loading...

Adauga un comentariu