Local

Protestele reprezentanților Sindicatului Sanitas Iași s-au oprit. Personalul medical care s-a ocupat de pacienții infectați cu COVID-19 va primi sporuri de 75-85 la sută

Publicat: 30 nov. 2020
Personalul medical și auxiliar din spitalele suport COVID-19 și din secțiile în care s-au tratat pacienții infectați cu noul tip de virus va primi un spor de 75-85 la sută din salariul de bază
Reprezentanții Sindicatului Sanitas Iași

După două luni de proteste în fața Guvernului României pentru drepturile angajaților din sistemul sanitar, reprezentanții Sindicatului Sanitas au fost în sfârșit ascultați. Tot personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele suport COVID-19, dar și din secțiile pentru îngrijirea pacienților confirmați pozitiv cu nou tip de virus, va beneficia de acordarea unui spor de până la 85 la sută din salariul de bază

Reprezentanții Sindicatului Sanitas Iași, împreună cu cei din alte județe, au primit, în sfârșit, răspunsul de la Guvernul României. Începând cu 1 decembrie 2020, personalul medical și auxiliar din spitalele suport COVID-19 și din secțiile în care s-au tratat pacienții infectați cu acest nou virus va primi un spor de 75-85 la sută din salariul de bază. Sanitas a luptat pentru majorarea sporului de la un minim de 55 la sută la unul de 75 la sută pentru acești angajați din sistemul medical. Asta după ce, timp de mai bine de 10 luni, cadrele medicale nu au beneficiat de niciun spor la salariu sau, în cazul altora, au beneficiat de sporul minim.

Circa 150 de protestatari au stat în repetate rânduri în stradă pentru a primi un răspuns de la guvernanți. Acum se declară mulțumiți pentru că au obținut una dintre cele mai așteptate acte normative din acest an. În urma acestor proteste, reprezentanții Guvernului au aprobat două hotărâri care prevăd acordarea sporurilor solicitate. Cele două acte normative urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași: „Personalul medical nu trebuie să fie îngrijorat în privința salariilor”

Pentru reprezentanții Sindicatului Sanitas Iași, creșterea valorii și acordarea sporurilor pentru cadrele medicale implicate în prima linie în lupta cu COVID-19 reprezintă o prioritate. Toate celelalte revendicări privind atât deblocarea posturilor în sistemul sanitar, cât și creșterea nivelului salarial pentru personalul medical auxiliar se vor face prin participarea la negocieri.

„Într-un final s-a înțeles că o promisiune făcută trebuie să fie și respectată. Sper ca săptămâna viitoare să fie publicate în Monitorul Oficial, actele normative se vor aplica începând cu 1 decembrie 2020. Și, într-un fel, rezolvă o nedreptate care a fost făcută față personalul medical care a lucrat în sectoarele COVID-19. În continuare ne dorim pe de o parte să se găsescă niște formule prin care să se deblocheze mai multe posturi din sistemul sanitar și nu neapărat în stradă. Apoi să vedem dacă și celelalte revendicări se vor încadra în bugetul oferit pentru anul 2021.

Pentru perioadele anterioare, când nu au fost acordate stimulentele de risc și nici sporurile de 30 la sută, vom merge în instanță. Ne dorim ca personalul medical să se gândească doar la acordarea serviciilor medicale și să nu se îngrijoreze cu privire la faptul că nu își primesc drepturile salariale. Prioritatea noastră era să obținem ceva pentru cei care lucrează cu pacienții COVID-19 și am reușit să o facem după multe demersuri”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Sindicaliștii vor continua să își susțină revendicările după instalarea Guvernului din 6 decembrie 2020

Federația Sanitas din România a desfășurat în ultimele două luni o serie de acțiuni de protest menite să susțină revendicările salariaților din cele două sisteme pe care le reprezintă. În urma demersurilor realizate în tot acest timp, Ministerul Sănătății a adoptat în Ședința de Guvern două acte normative care soluționează cea mai importantă solicitare a sindicaliștilor.

„Federația Sanitas consideră insuficiente noile reglementări introduse de aceste proiecte de acte normative, raportat la toate disfuncționalitățile și inechitățile semnalate de membrii noștri de sindicat, motiv pentru care rămânem în primul rând în alertă până la aplicarea lor unitară, iar în continuare rămânem la masa negocierilor pentru soluționarea tuturor revendicărilor care au stat la baza declanșării acțiunilor noastre de protest. În perioada care urmează, până la instalarea Guvernului ce va fi învestit după alegerile generale din 6 decembrie 2020, Federația Sanitas va continua să își prezinte și susțină revendicările astfel încât imediat ce noua echipă se va instala, acestea să poată fi discutate și soluționate”, au declarat reprezentanții Federației Sanitas din România.

Comentarii
 • Nu cred ca este corect sa primeasca aceste sporuri orice medic, dar mai ales acele asistente si infirmiere, majoritatea de altfel, care mananca seminte si fumeaza in mare parte din programul de lucru! In special asistentele au salarii suficient de mari pentru munca pe care o desfasoara, avand in vedere si nivelul de educatie si de pregatire profesionala avut in comparatie cu alte categorii profesionale. Nu este normal ca dupa ce ai absolvit, cu greu, 12 clase si ai facut o profesionala de asistenti medicali sa primesti peste 1.000 de euro salariu lunar si sa mai ai pretentii la tot felul de sporuri!

 • Nu o sa primească nimeni nici o Lae.Liderii sunt șantajabili.Cu interese personale.Banii nu sunt prevăzuti in buget.Tzeapa electorală.Gargara Lucovidiana.Muci.

 • Uraaaaa !!! „Eroii in alb” care au adus covidul in toate unitatile sanitare din Romania prin nerespectarea masurilor de preventie si nepurtarea sau purtarea incorecta a echipamentului de protectie primesc acum (suplimentar fata salariile deja enorme) bani ca sa-l trateze !!! GENIAL !!!
  Oare cand o sa se termine santajul practicat de aceasta jigodie de COZIANU si organizatia de tip mafiot SANITAS ? Cati bani trebuie platiti unor analfabeti functionali pentru a-si face atributiile din fisa postului ?
  Deja la spitalele de stat – platite din banii nostri a tuturor – sa ajuns ca un infirmier, ingrijitor sa aiba salar mai mare decat cei cu facultati si masterate terminate : economisti, ingineri, juristi, chiar si unii medici etc.
  Bravo tovarase COZIANU pentru meritele deosebite in INCURAJAREA ANALFABETISMULUI !!! Bravo conducatorilor nostri iubiti care cedeaza instant santajelor practicate de Sanitas pe principiul „e prosti dar e multi” !
  Asteptam cu mare emotie si interes sa vedem si restul de aberatii care le vor cere si primi acesti „eroi” care nu stiu cum sa fuga mai repede de munca si covid – asa cum anuntat deja- dupa data de 6 decembrie !
  Hai ca nu mai este mult si ajungem la 5000 de euro salar pentru un asistent, infirmier, ingrijitor in spitalele publice ! De medici nici nu mai vorbim…10000 de euro e bine ?

 • #rezist, privatul care? Ala care face evaziune? Nu exista un singur privat care sa fie corect.! Daca e corect, teoretic nu exista! Daca vorbim de alti privati acolo is alte hotomanii(scot banii inntara lor mama)

 • mizerii,si asa au salarii mari si nu fac nimic,as da spor doar celor care stau echipati toata ziua si chiar de ocupa de Covid nu celor care vad cite unul si-n rest pun poze pe internet sa-i vada lumea ce mult ‘muncesc’

 • Esti pompuer, salvezi vieti intrand prin foc, esti politist, aperi oamenii de hoti, talhari, esti profesor, inveti copiii, le dai o efucatie, esti IN SISTEM SANITAR vrei SPOR SPECIAL !!!
  Dar ceilalti de ce nu au???
  In nici o tara nu se da nik in plus dar la noi is alegerile si promitem de toate.
  #taieri de salarii dupa 6 decembrie ca au de unde si dati afara jumatate ca oricum nu fac nimic. Si am scapat de SPORURILE lor.
  #depui un juramant, de ce il mai depui???

Adauga un comentariu