Actualitate

Protestele zguduie Iranul. Mahsa Amini a fost arestată de „poliția moralității”, bătută, apoi a fost ucisă, deoarece i se vedea puțin părul ieșit din hijab

Publicat: 22 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protestele zguduie Iranul. Mahsa Amini a fost arestată de poliția moralității bătută apoi a fost ucisă deoarece i se vedea puțin părul ieșit din hijab
Mahsa Amini a fost arestată de „poliția moralității", bătută, apoi a fost ucisă, deoarece i se vedea puțin părul ieșit din hijab

Masha Amini, o tânără de 22 de ani, a decis să meargă în vizită la rude cu fratele ei. După ce au coborât dintr-un mijloc de transport, tânăra a fost luată de „poliția moralității” pentru că nu purta „corect” hijabul.

După ce a fost luată de polițiști, a fost bătută, ucisă, apoi oficialii iranieni au negat că aceasta a fost ucisă în timpul detenției, sugerând că un atac de cord a băgat-o în comă până la moartea ei, care a survenit vineri.

După această întâmplare tragică, au început protestele. Femei, bărbați, copii, au ieșit pe străzi. Femeile au început să ardă hijabul, să își taie părut și să își susțină cauza.

Poliția a arestat, bătut și ucis o femeie sub acuzația că i se vedea puțin părul ieșit din hijab

Moartea în custodia poliției din Teheran a tinerei iraniene Mahsa Amini, arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic, a fost declanșatorul actualelor proteste din Iran. Nemulțumirea față de regim este însă veche: oamenii cer ca autoritățile să fie trase la răspundere, cer respectarea drepturilor fundamentale.

Femeile din Iran cer susținere din partea oamenilor din întreaga lume, deoarece le este oprită conexiunea la internet pentru ca oamenii să nu poată vedea atrocităție comise împortiva persoanelor care protestează pentru un drept fundamental și anume, libertatea sub orice fărmă a acesteia.

31 de persoane au fost ucise în Iran

31 de persoane au fost ucise în Iran în timpul protestelor din ultimele zile. Doar ieri, un băiat de 16 ani a fost împușcat în timpul protestului de autorități.

În semn de solidaritate, numeroase persoane din întreaga lume recurg la același gest, își taie părut și condamnă autoritățile din Iran. Încă nu se poate spune același lucru despre România, deoarece nicio organizație nu a reacționat la evenimentele din Iran, unde femeile nu au aceleași dreputri și libertăți ca în România.

Protestele, izbucnite inițial în provincia Kurdistan, regiunea natală a lui Amini, s-au extins în numeroase orașe, inclusiv în capitala Teheran și s-au lovit între timp de răspunsul violent al poliției, care a tras în mulțimi cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și chiar muniție de război, potrivit Centrului pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI), care invocă imaginile video filmate în stradă.

Adauga un comentariu