News Flash:

Proteze umane din pulbere de titan

11 Februarie 2005
1354 Vizualizari | 0 Comentarii
Tehnoton Iasi se implica intr-un proiect european de cercetare la cel mai inalt nivel

Firma Tehnoton Iasi si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi sunt partenere alaturi de 12 firme si institutii de invatamant tehnic superior din Marea Britanie, Germania, Israel, Spania si Grecia la un proiect de cercetare tehnologica la cel mai inalt nivel, unicat pentru tara noastra. Este vorba despre un proiect care isi propune sa gaseasca solutii de a produce, din pulbere de titan, proteze umane care vor fi folosite in implanturi.

Proiectul realizat de cei 14 parteneri a fost inaintat la sfarsitul anului trecut Comisiei Europene in cadrul Programului Cadru 6 (FP6-2002-SME-1) si a primit deja avizul tehnic.

"Ambitia noastra este sa realizam din pulbere de titan piese ale scheletului uman care vor fi folosite de medici la implanturi. In final, speram sa realizam proteze modulare, adica proteze care se compun din mai multe segmente, fiecare cu o dimensiune variabila si care sa se poata asambla pentru a forma implantul definitiv", afirma Maricel Popa, administratorul firmei Tehnoton Iasi.

Titanul - un material biocompatibil

Protezele din pulbere de titan au o larga aplicabilitate, putand fi folosite atat in stomatologie, cat si in chirurgia ortopedica, in cea cardiovasculara etc.

Lumea medicala utilizeaza in acest moment trei familii de materiale pentru implanturi: metalele, ceramica si polimerii. Cercetarile de ultima ora au demonstrat ca dintre metalele folosite - otel inoxidabil, aliaje crom-cobalt (care dateaza din anii '30) si aliaje de titan - acestea din urma sunt dintre cele mai eficiente pentru ca sunt cele mai longevive si cele mai practice in functionalitatea implantului.

Cresterea utilizarii titanului ca material de implant are la baza observatia ca osul uman se vindeca in contact cu noile dispozitive realizate din titan. Titanul este un material biocompatibil, biotolerant, dupa implant ajungand pana la a "fuziona" practic cu osul. Cu toate acestea, deocamdata, doar medicii din Statele Unite ale Americii si din Marea Britanie fac cercetari in vederea dezvoltarii acestei tehnologii care ramane extrem de costisitoare. Si asta pentru ca titanul si aliajele din titan au costuri de prelucrare foarte ridicate.

"Protezele umane nu pot fi facute decat din materiale care rezista la coroziune, care garanteaza stabilitatea si care, in plus, sunt capabile sa interactioneze fara repercusiuni cu sistemele biologice. Aceste aliaje trebuie sa aiba o serie de caracteristici mecanice - elasticitate, rezistenta la solicitare, la uzura in timp plus o comportare impecabila la variatiile de temperatura - cald/frig", afirma Maricel Popa, administratorul firmei Tehnoton Iasi.

Din acest motiv, toate proprietatile structurii materialului folosit trebuie sa fie adecvate la sistemele biologice. Este vorba despre o compatibilitate bioclinica si apoi de una topografica. Aliajele de titan nu sunt recunoscute ca niste corpuri straine in organism, de vreme ce, dintre toate materialele cunoscute, titanul are proprietatile cele mai apropiate de cele ale osului.

Protezele din pulbere de titan - o piata uriasa

Pentru acest tip de produs, piata mondiala este estimata la 25 de miliarde de Euro pe an, cu o crestere anuala estimata la 12%. Si asta pentru ca speranta de viata creste, iar asteptarile populatiei referitoare la actul medical si la o viata de calitate sunt din ce in ce mai mari. Batranii vor fi primii care vor beneficia de avantajele acestei noi tehnologii, iar lor li se vor alatura persoanele care sufera accidente rutiere, de munca etc. Cifrele includ in egala masura protezele dentare care vor putea fi realizate din pulbere de titan.

"Proiectul nostru are doua directii de cercetare: pe de o parte producerea de pulbere de titan cu granule care sa fie perfect sferice, iar, pe de alta parte, dezvoltarea de implanturi biomedicale, ceea ce inseamna realizarea de matrite de injectie extrem de performante in care sa fie turnata pulberea fina de titan amestecata cu un liant special. La capatul celor doi ani de cercetare pe care-i presupune derularea proiectului si a investitiilor pe care le vom efectua, speram sa reusim aceasta performanta: realizarea concreta a acestor matrite de injectie", completeaza Maricel Popa, administratorul firmei Tehnoton Iasi.

Acest proiect de cercetare la cel mai inalt nivel va trebui sa raspunda cerintelor medicale, stiintifice si tehnologice, dar si celor economice care iau in calcul costurile de productie, piata, disponibilitatea materialului pentru injectie etc.

"Pentru noi, acest proiect este cu adevarat o provocare. Suntem onorati sa ne numaram printre cei care vor lucra la acest proiect, dar, in acelasi timp, suntem constienti ca ne asteapta un efort urias: pentru ca munca noastra sa fie utila, matritele nu trebuie sa aiba nici o fisura, nici o bula de aer, nici o asperitate, nici un por. Tehnologia va trebui sa egaleze natura umana", completeaza Maricel Popa.

Costurile proiectului se ridica la 2 milioane Euro

Interesata in dezvoltarea si aplicarea acestui proiect de cercetare, Uniunea Europeana va aloca aproape o treime din suma necesara (2 milioane de Euro) pentru derularea acestui program. Acestor bani li se vor adauga insa sumele pe care cei 14 parteneri ai acestui proiect de cercetare se vor angaja sa le investeasca.

"Fara indoiala, acest proiect european de cercetare la cel mai inalt nivel este o sansa. Pentru noi, este o dovada ca potentialul tehnic si uman al firmei noastre este recunoscut la nivel european. Cel mai mare castig insa tine de accesul nostru la un schimb de cunostinte tehnice si stiintifice la cel mai inalt nivel, la un transfer tehnologic care, prin valorile si principiile pe care le are la baza, va contribui, o data in plus, la consolidarea Europei unite", adauga Maricel Popa, administratorul firmei Tehnoton Iasi.

Datele tehnice ale proiectului
Horizontal Research Activities Involving SMEs
FP6-2002-SME-1
(Co-operative Research Project - CRAFT)
Injection Moulding of Titanium Powders for Biomedical Applications BIOTIP
Participanti:
Intreprinderi mici si mijlocii:
- PyroGenesis SA (Grecia)
- Helmed Spine Implants SA (Grecia)
- EROTHITAN Titanium Implants SA (Grecia)
- Dena System BK Ltd (Marea Britanie)
- TEHNOTON SA (Romania)
- LITTLEJOHN, SONS DTS INTERNATIONAL (Marea Britanie)
- METAOR Ltd (Israel)
- Tecnicas de inyeccion SA (Spania)

Institutii de invatamant superior:
- TEHNICAL UNIVERSITY OF CRETE (Grecia)
- National and Kapodestrian University of Athens (Grecia)
- Technische Universitat Bergakademie Freiber (Germania)
- Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi
- FUNDACION INASMET (Spania)
- Fraunhofer-Geselischaft zur Forderung der angewandten Forschung e.V. (Germania)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017469 (s)