Sanatate

Prune uscate: beneficii și contraindicații. Tot ce trebuie să știi despre efectul miraculos al prunelor

Publicat: 03 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prune uscate beneficii și contraindicații. Tot ce trebuie să știi despre efectul miraculos al prunelor
Este bine cunoscut faptul că, datorită elementelor pe care le conțin, prunele protejează celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

Când vorbim despre prune uscate, facem referire la acele fructe deshidratate, considerate ca fiind foarte bogate în antioxidanți. Despre beneficii și contraindicații vom discuta în rândurile următoare.

O singură prună conține o cantitate egală de vitamine și minerale cu a unui pumn de afine, supranumite pentru efectul lor puternic antioxidant. Prunele conțin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitamina A, vitamina B și vitamina C și au efecte miraculoase asupra sănătății.

Prune uscate: beneficii și contraindicații

Este bine cunoscut faptul că, datorită elementelor pe care le conțin, prunele protejează celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, a celor neurodegenerative și a cancerelor.

Aceste fructe ajută la creșeterea imunității, prevenind astfel numeroase boli. Prunele sunt recomandate mai ales persoanelor înaintate în vârstă, deoarece organismul lor și-a pierdut, în timp, capacitatea de a se proteja de radicalii liberi.

Este recomandat consumul a două sau trei prune zilnic, pentru ca imunitatea organismului să crească. Ele nu trebuie decojite, deoarece în coajă se află o cantitate uriașă de antioxidanți.

Prune uscate: Beneficii

Proprietățile antioxidante ale prunelor se păstrează, prin uscare pierzându-se foarte puține vitamine și minerale. Prunele uscate se pot rehidrata, dacă le puneți în apă.

De asemenea, prin conținutul bogat de fibre, prunele reglează digestia, fiind laxative și diuretice.
Prunele uscate și afumate nu sunt recomandate, deoarece fumul generat de lemn poate conține substanțe cancerigene.

Contraindicații prune uscate

Bolnavii cu diabet zaharat ar trebui să evite consumul de prune uscate, deoarece au o concentrație mai mare de glucide față de alte fructe. Ei ar putea doar să le consume într-o cantitate foarte mică. Din cauza glucidelor conținute, și conținutul caloric este mai ridicat decât al altor fructe: 80 calorii / 100 grame.

Persoanele care își doresc să slăbească ar trebui să nu consume aceste fructe. Excepția face situația în care exclud din dieta lor alte surse de glucide. Prunele uscate au o concentrație crescută de zahăr, spre deosebire de cele crude.

În 100 de grame de prune uscate se găsesc peste 300 de calorii. Astfel, ele trebuie consumate cu moderație, pentru a preveni creșterea ponderală. Evitați-le dacă suferiți de diabet zaharat.

Cinci motive să mănânci prune

În primul rând, prunele păstrează memoria bună. Uscate, ele conțin resveratrol, un antioxidant de 5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Acestea elimină celulele deteriorate, care pot afecta memoria.

În al doilea rând, prunele sunt o sursă excelentă de vitamina C. Fiecare fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic, care are sarcina de a proteja celulele de o posibilă degradare.

De asemenea, prunele au beneficii pentru oase. Un singur fruct conține 8% du aportul zilnic de vitamina A, care promovează refacerea și creșterea oaselor.

Prunele combat anemia. Datorită acțiunii vitaminei C, care intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, prunele joacă un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Nu în ultimul rând, prunele te ajută să scapi de oboseală. Tot prin inermediul vitaminei C, este sporită capacitatea de absobție a fierului. În plus, datorită conținutului natural de zaharuri, prunele au proprietăți energizante. Pot alunga oboseala sau stresul.

 

Adauga un comentariu