News Flash:

Prutul se umfla

12 Iulie 2010
992 Vizualizari | 0 Comentarii
Apele raului Prut pun la încercare digurile de apãrare. In cursul zilei de ieri, pe sectorul judetului Vaslui, terenurile situate între diguri si cursul de apã au fost acoperite de ape. Pe aceste perimetre existau mici ferme ale agricultorilor, care au înfiintat culturi de legume. Avertizarea de cod rosu de inundatii pe Prut se mentine, situatia de la fata locului fiind monitorizatã permanent.

Cat priveste sistemul de apãrare de-a lungul teritoriului judetului Vaslui, acesta nu întampinã nici o problemã. In cursul inundatiilor din anul 2008, pe majoritatea digurilor s-au executat lucrãri de supraînãltãri, în conditiile în care debitul de acum doi ani era cu mult mai mare. Dan Buruianã, purtãtor de cuvant la Administratia Bazinalã de Apã Prut – Barlad, a spus cã, în cursul zilei de sambãtã, a fost înregistratã o viiturã pe sectorul Oroftiana, la intrarea în Romania si Rãdãuti-Prut. Ieri, viitura a ajuns la barajul Stanca Costesti, unde va fi atenuatã si eliberatrã controlat în aval. „Cotele apelor sunt foarte ridicate. De la Stanca Costesti este eliberat un debit de 830 metri cubi/secundã (mc/s), care, panã la sectorul judetului, Vaslui mai creste, prin aportul raurilor Bahlui si Jijia. Chiar dacã cotele vor mai creste, apele nu vor depãsi coronamentul digurilor de apãrare“, a precizat Dan Buruianã. Conform avertizãrii hidrologice de cod rosu, viitura din Ucraina se propagã pe teritoriul romanesc, pe sectorul Rãdãuti-Prut – Aval Stanca Costesti. Nivelul maxim la statia Oroftiana (prima statie de pe raul Prut pe teritoriul romanesc) a fost atins în cursul zilei de vineri – 797 cm, în acest moment fiind în scadere cu 95 cm (nivelul este acum de 602 cm). Prutul, la statia Radãuti-Prut (statia amonte de acumularea Stanca Costesti), înregistra un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. „In conditiile în care nu vor cãdea alte precipitatii suplimentare, viitura de pe Prut va fi atenuatã fãrã probleme în acumularea Stanca Costesti, iar digurile din aval vor asigura tranzitarea în sigurantã a debitului evacut din acumularea Stanca Costesti. Dacã va ploua, apa nu va trece peste diguri, acestea avand o gardã de sigurantã de circa un metru“, a explicat Buruianã.
(Sursa: Monitorul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3795 (s) | 24 queries | Mysql time :0.269972 (s)