News Flash:

PS Casian, mitropolit?

23 Februarie 2008
6165 Vizualizari | 0 Comentarii
PS Episcop Casian Craciun al Dunarii de Jos
• Dupa un maraton de aproape 8 ore, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), prezidat de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, i-a desemnat ieri pe cei doi candidati pentru cea mai inalta functie a acestei Mitropolii • PS Episcop Casian Craciun al Dunarii de Jos si PS Ioan Selejan, Episcop al Covasnei si Harghitei, vor intra in cursa finala, in urma desemnarii lor de catre Sinod • Noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei va fi si Arhiepiscop al Iasilor, precum si vicepresedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, acest scaun fiind primul dupa cel de Patriarh • Favorit pentru pastorirea MMB, datorita numeroaselor calitati, este PS Episcop Casian al Dunarii de Jos • Astazi urmeaza o noua sedinta de lucru a Sinodului, la care vor lua parte membrii Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor si membrii clerici si mireni din celelalte trei eparhii din cadrul MMB, care vor propune 1-2 candidati

Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) i-a desemnat, ieri seara, pe cei doi candidati pentru intaia functie din cadrul celei mai mari mitropolii, cea a Moldovei. Acestia sunt PS Episcop Casian Craciun al Dunarii de Jos si PS Ioan Selejan, Episcop al Covasnei si Harghitei. Dezbaterea Sinodului a durat aproape 8 ore, de la amiaza pana in jurul orei 20.00, cu o pauza de cateva ore. Conform declaratiei dupa alegerea prin vot secret a celor doi candidati la carma MMB a PS Ioachim Bacaoanul, cel mai tarziu pe 7 martie Sfantul Sinod va alege noul mitropolit dintre cei propusi la Iasi. "Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, intrunit in sedinta sa de astazi (ieri-n.r.), a desemnat candidatii pentru scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Este prima parte a acestui eveniment deoarece maine (astazi-n.r.) se vor intalni toti membrii Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor si membrii clerici si mireni din celelalte eparhii care vor putea propune unul sau doi candidati pentru scaunul de mitropolit. In seara aceasta, dupa dezbateri si votul secret, au fost desemnati PS Casian Craciun si PS Ioan Selejan. Dupa ce si Adunarea eparhiala va propune candidatii, se va incheia un proces verbal. Apoi, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe, prin votul membrilor sai, va alege noul mitropolit al Moldovei. Sedinta Sfantului Sinod va avea loc pe 6 sau 7 martie, moment cand vom afla mitropolitul", a declarat ieri seara PS Ioachim Bacaoanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Procedura de alegere a mitropolitului urmeaza trei etape. Prima etapa, esentiala, s-a desfasurat ieri cand Sinodul mitropolitan a desemnat doi candidati. Astazi va avea loc a doua etapa, cand Adunarea eparhiala si membrii clerici si mireni vor dezbate propunerile si vor desemna prin vot secret unul sau doi candidati. Acestia pot fi aceiasi ca si cei desemnati de Sinod. Ultima etapa se va desfasura la Bucuresti, unde se vor intruni membrii Sfantului Sinod care au dreptul sa propuna maxim doi candidati, daca gasesc sa intreprinda aceasta. Dupa dezbateri in cadrul Sfantului Sinod, membrii acestuia vor desemna, tot prin vot secret, noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Confirmare sau surprize?

Astazi, se va desfasura o alta sedinta, de data aceasta fiind prezenti membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, alaturi de cei ai Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor si membrii clerici si mireni din celelalte 3 eparhii din cadrul MMB, adica Episcopia Romanului, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor si Episcopia Husilor. Intalnirea va incepe la ora 10.00, in sala dr. Iustin Moisescu a Centrului eparhial Iasi. In fapt, este vorba de o consultare, asa cum prevede statutul BOR, intre Sinodul mitropolitan si Adunarea eparhiala si clericii si mirenii pe seama candidaturilor la carma MMB. In cadrul acestei intalniri, lista cu cei doi candidati, PS Casian Galateanul si PS Ioan Selejan, intocmita aseara de catre Sinodul mitropolitan, va putea fi completata prin consultare deschisa, cu alte doua nume, maxim. Ca si in cadrul sedintei Sinodului, candidatii ce vor putea fi inscrisi pe lista sunt cei care au obtinut cele mai multe voturi exprimate in mod secret. Desigur, aceasta etapa nu este una formala, pot aparea surprize, insa, cel mai sigur, se poate intampla sa nu apara nume noi. Daca PS Casian si PS Ioan vor beneficia si de increderea Adunarii eparhiale, aceasta inseamna, mai mult ca sigur, ca in cadrul intrunirii Sfantului Sinod nu vor fi propuse alte nume. Totodata, inaintea alegerilor, conform unor informatii din cadrul MMB, favorit este PS Casian. Totusi, va fi o lupta relativ stransa. La sfarsitul sedintei de astazi se va face un proces verbal care va fi inaintat Sfantului Sinod cu lista candidatilor intocmita vineri de Sinodul mitropolitan si completata sau confirmata astazi de catre Adunarea eparhiala.

Cuvantul Patriarhului Romaniei


"Arhiepiscopul Iasilor, fiind si mitropolit al Moldovei si Bucovinei, trebuie sa fie un pastor care s-a remarcat prin capacitatea de a contribui la rezolvarea unor probleme majore de interes regional si national, printr-o participare activa si o contributie recunoscuta in Sinodul mitropolitan si in sinodul central, adica in Sfantul Sinod. El trebuie sa fie un pastor cu o recunoscuta capacitate de dialog si de reprezentare pe plan regional si international, mai ales in situatii de criza si de tensiuni interortodoxe, interconfesionale sau interetnice", este aratat in comunicatul PF Daniel, Patriarhul BOR si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3192 (s) | 22 queries | Mysql time :0.160046 (s)