Eveniment-Social

Publicul este invitat la ineditul proiect „Istorie trăită – istorie povestită a cartierelor ieșene (1950-2000)”

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Publicul este invitat la ineditul proiect Istorie trăită - istorie povestită a cartierelor ieșene 1950-2000
Inspectoratul Școlar Județean Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Municipal "Regina Maria", organizează proiectul educațional "Istorie trăită - istorie povestită a cartierelor ieșene (1950-2000)"

Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează activități în cadrul proiectului educațional intitulat generic „Istorie trăită – istorie povestită a cartierelor ieșene (1950-2000)”. Parteneri sunt: Primăria Municipiului Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Municipal „Regina Maria”. Acesta a fost lansat în cadrul Consfătuirii Profesorilor de Istorie din luna septembrie 2021 și se va derula până în luna aprilie 2022, bucurându-se de participarea elevilor și profesorilor de Istorie și de discipline socio-umane de la numeroase unități școlare din orașul Iași

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Municipal „Regina Maria”, organizează proiectul educațional „Istorie trăită – istorie povestită a cartierelor ieșene (1950-2000)”.

Activitatea a fost lansată în cadrul Consfătuirii Profesorilor de Istorie din luna septembrie 2021 și se va derula până în luna aprilie 2022, bucurându-se de participarea elevilor și profesorilor de Istorie și de discipline socio-umane de la numeroase unități școlare din orașul Iași. Coordonatorii proiectului sunt Cătălin Botoșineanu, doctor în Istorie, arhivist în cadrul Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României și profesor Eliza Ilie, inspector școlar pentru Istorie și Socio-umane în cadrul ISJ Iași.

O primă etapă a proiectului o reprezintă organizarea unei expoziții de fotografii colecționate de către elevi, fotografii ce reprezintă diverse aspecte ale vieții cotidiene a cartierelor

O primă etapă a proiectului o reprezintă organizarea unei expoziții de fotografii colecționate de către elevi, fotografii ce reprezintă diverse aspecte ale vieții cotidiene a cartierelor. Fotografiile au fost colectate pe baza unor fișe, cu acordul deținătorilor. Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale a completat spațiul expozițional cu fotografii inedite din istoria orașului, imagini ce reprezintă o resursă educațională reprezentativă pentru studiul istoriei locale.

Aceasta poate fi vizitată până pe 30 noiembrie 2021, la Galeriile „Grumăzescu”, Strada Alexandru Lăpușneanu, nr.24, după care va deveni o expoziție itinerantă, fiind preluată de Centrele de Cartier ale Primăriei Municipiului Iași. Valoarea educativă a proiectului este argumentată de faptul că cercetarea comunităților urbane poate fi un demers provocator și motivant pentru elevi. Viața unei comunități adună laolaltă istorii mari și mici, eroi și oameni obișnuiți, bucurii și eșecuri, armonie și zbatere, trecut și prezent.

Recuperarea memoriei trecutului prin acțiuni de identificare, protejare și promovare a bunurilor cu valoare de patrimoniu

Acțiunea își propune recuperarea memoriei trecutului prin acțiuni de identificare, protejare și promovare a bunurilor cu valoare de patrimoniu, colaborarea profesorilor de Istorie în scopul protejării și conservării patrimoniului cultural și natural de importanță locală prin activități de investigare a trecutului, familiarizarea elevilor cu tehnicile de cercetare documentară, încurajarea dialogului intercultural.

„Istoria cartierelor și a evoluției urbane a Iașului în perioada comunistă poate fi ilustrată și prin mărturiile care provin din arhive particulare. În același timp, episoadele din jurul serbărilor sau manifestărilor școlare, în care au fost implicați elevi, părinți sau profesorii școlilor, au darul să recompună un tablou mai complex, al istoriei orașului și al habitudinilor locuitorilor săi. Cu câteva excepții, fotografia nu a fost, în deceniile comuniste, un hobby care să poată fi exersat în mediul privat. Imaginile vizuale ale orașului, ale cartierelor sale sau ale faptelor cotidiene, livrate publicului, erau atent monitorizate.

Albumele și instantaneele care au ajuns în arhivele publice sunt așadar rodul propagandei oficiale. Din această perspectivă, puzzle-ul pe care îl restituie efortul elevilor implicați în acest proiect este unul atipic. Munca elevilor și a profesorilor implicați în acest proiect a condus la îmbogățirea patrimoniului documentar cu un portofoliu de câteva sute de imagini inedite care, altfel, nu ar fi putut ajunge în arhivele și bibliotecile publice ale orașului”, a precizat cercetător dr. Cătălin Botoșineanu, arhivist la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale ale României.

Adauga un comentariu