Sport

Puiu Iordanescu putea fi inspirat ca Van Gaal, dar l-a protejat pe Florin Prunea

Publicat: 07 iul. 2014

Gestul olandezului Louis van Gaal de a-l introduce intre buturi pe portarul Tim Krul, in minutul 119 al sfertului de finala cu nationala statului Costa Rica a facut inconjurul planetei. Krul nu mai jucase vreo secunda la acest Mondial, dar, spre stupefactia lui Cillessen, primeste misiunea de a-i califica pe olandezi la penalty-uri. La loviturile de departajare, Krul a fost imperial: a ghicit aproape toate colturile, a parat a doua executie a Costa Ricai, dar si pe cea de-a cincea, securizând calificarea „Portocalei”, care a avut executantii perfecti – Van Persie, Robben, Sneijder si Kuyt.

Dupa meci, site-ul digisport.ro a dezvaluit planul prin care Van Gaal a gândit total surprinzator introducerea lui Krul, dar putina lume stie ca destinul echipei nationale a României ar fi putut fi altul, daca si Anghel Iordanescu, antrenorul „Generatiei de Aur”, ar fi avut sângele rece de care a dat dovada selectionerul olandez.
Se intampla la San Francisco, pe 3 iulie 1994, in minutul 118 al partidei România – Suedia, din sferturile World Cup. Stralucitoarea reprezentativa „tricolora” jucase un meci dramatic (2-2), în care a împins partida în prelungiri prin Raducioiu (88), pentru a trece apoi la conducere, gratie aceluiasi jucator (101). Dar a venit centrarea aceea blestemata a lui Roland Nilsson. Mingea l-a depasit în aer pe Gica Popescu si l-a prins cu garda jos pe Florin Prunea, care a iesit hazardat dintre buturi. Calificarea avea sa se decida la penalty-uri. Secunzii lui Anghel Iordanescu, Dumitru Dumitriu si Gabi Balint, i-au propus „Generalului”: „Putem sa-l bagam pe Stelica sau pe Fane! Florin poate a ramas afectat de golul încasat. Nu e un moment usor pentru el… iar ei sunt proaspeti”. Precaut, Iordanescu nu facuse decât o singura schimbare (Panduru în locul lui Dorinel Munteanu, în minutul 84), iar pe banca stateau în tacere Bogdan Stelea si Stefan Preda, rezervele de portari. Stelea jucase contra Columbiei (3-1) si Elvetiei (1-4), dar îi stia pe suedezi de la un amical din luna iunie (1-1). Pana la urma, Prunea (care a mai avut doua interventii salvatoare spre finalul meciului) a ramas intre buturi si la penalty-uri, nu a reusit sa pareze niciunul, iar Romania a ratat atunci o semifinala de poveste cu Brazilia.loading...

Adauga un comentariu