Local

LIVE VIDEO – Punct de atracție pentru tot orașul Iași! La aniversarea a 160 de ani de învățământ artistic ieșean, Universitatea de Arte lansează „Tramvaiul Artelor” – FOTO

Publicat: 18 oct. 2020

La aniversarea a 160 de ani de învățământ artistic ieșean, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași își propune să realizeze un proiect festivalier ambițios. În cursul lunii octombrie 2020, vor fi organizate numeroase activități de amploare pentru a marca importanța evoluției academice de peste un secol și jumătate. Totul include și „Tramvaiul Artelor”, care este programat a fi lansat duminică, 18 octombrie, de la ora 16:00, în Depoul Gară al Companiei de Transport Iași, în aer liber

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași își propune să realizeze un proiect festivalier ambițios, la aniversarea a 160 de ani de învățământ artistic! În cursul lunii octombrie 2020 vor fi organizate numeroase activități de amploare pentru a marca importanța evoluției academice de peste un secol și jumătate. Totul include și „Tramvaiul Artelor”, care este programat a fi lansat duminică, 18 octombrie, de la ora 16:00, în Depoul Gară al Companiei de Transport Iași, în aer liber. Este cel de-al 16-lea mijloc de transport public personalizat tematic, în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de către Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași, în parteneriat cu Compania de Transport Public (CTP) Iași, UNAGE și o companie privată.

Proiectul cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, a fost fondat de 7 ani și a implicat voluntar peste 200 de studenți. „Tramvaiul Artelor” este cel de-al 16-lea mijloc de transport public personalizat tematic. La ora 17:00, „Tramvaiul Artelor” a pornit în cursa inaugurală spre Rond Copou, iar începând de astăzi va intra alternativ pe traseele 9 și 1

„Tramvaiul Artelor” este cel de-al 16-lea mijloc de transport public personalizat tematic (https://www.bzi.ro/un-nou-tramvai-personalizat-va-circula-pe-strazile-din-iasi-706503), în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de către Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași, în parteneriat cu Compania de Transport Public (CTP) Iași, UNAGE și o companie privată. Acest eveniment are loc cu ocazia aniversării a 160 de ani de învățământ artistic ieșean. Astfel, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași își propune să realizeze un proiect festivalier ambițios, în cursul lunii octombrie 2020, vor fi organizate numeroase activitați de amploare pentru a marca importanța evoluției academice de peste un secol și jumătate.

Evenimentul de lansare a „Tramvaiului Artelor” a avut loc ieri, 18 octombrie 2020, de la ora 16:00 în Depoul Gara al CTP Iași, în aer liber. „Proiectul > are rol cultural și a fost demarat în anul 2013 ca o inițiativă de regenerare urbană, cu scopul de a promova valorile culturale locale și naționale prin personalizarea și prin pictura tramvaielor ieșene. Proiectul stimulează totodată tinerii artiști ieșeni, elevi, studenți sau absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil artistic să se implice activ în modelarea esteticii urbane a orașului Iași”, au explicat reprezentanții Asociației Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași.

„Tramvaiul Artelor” este dedicat aniversării primei instituții de învățământ superior cu profil artistic din România

Compoziția grafică a vagonului „Tramvaiul Artelor” face trimitere la cele trei paliere ale Artelor, regăsite de altfel în logo-ul Universității ieșene prin culorile Albastru – Muzică, Roșu – Arte vizuale și Galben – Teatru, transpuse pe forme geometrice primare (pătrat, cerc, triunghi). Pornind de la premisa că artistul „își lasă amprenta” prin propria creație, „Tramvaiul Artelor” oferă posibilitatea viitorilor artiști, încă studenți ai Universității de Arte, să contribuie cu propria amprentă în cadrul unui proiect dedicat comunității. De asemenea, tehnica de lucru aleasă face trimitere la modestia caracteristică artiștilor, precum și la însemnătatea mâinii ca instrument de lucru atât pentru artiștii vizuali, cât și pentru instrumentiști, coregrafi și actori (Concept grafică: Designer Silviu Teodor-Stanciu, drd. Tiberiu Teodor-Stanciu). Spectrul cromatic, alcătuit din cele trei culori primare, roșu, galben și albastru, reprezintă esența, baza fiecărei lucrări artistice. Datorită spectrului cromatic ales, vehiculul va deveni un reper vizual în țesutul urban ieșean.

„Tramvaiul Artelor” va deveni un vector de promovare a domeniului artistic pe plan local și o gazdă a unor evenimente cultural-artistice

„Tramvaiul Artelor” va deveni un vector de promovare a domeniului artistic pe plan local și o gazdă a unor evenimente cultural-artistice, precum expoziții de Arte vizuale, lănsări de carte, cafe-concert în tramvai, teatru în tramvai etc. Evenimentul de lansare a „Tramvaiului Artelor” este programat a avea loc mâine, 18 octombrie, de la ora 16:00, în Depoul Gară al CTP Iași, în aer liber, iar accesul va fi posibil doar pe bază de invitație. În scopul respectării normelor de siguranță epidemiologică, numărul participanților va fi unul redus. Activitatea va fi transmisă în direct prin intermediul paginii de Facebook a UNAGE Iași – www.facebook.com/arteiasi.

Proiectul a fost aplicat prin implicarea unui grup de studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (Oana Agignoaei, Diana Băcioiu, Alexandru Bălteanu, Rareș Crețu, Andreea Sofrone, Claudiu Stan, Andreea Zabulic), sub îndrumarea designerului Silviu Teodor-Stanciu. Inițiativa este susținută de către Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iasi și de parteneri privați.

Adauga un comentariu