News Flash:

Punctul culminat al Sarbatorilor Iasilor

14 Octombrie 2004
685 Vizualizari | 0 Comentarii
•Vor veni la Iasi ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, Vadim Tudor si probabil Emil Constantinescu •La ora 12.30 va avea loc Masa pelerinilor •Ce se poate cumpara cu un milion la Targul Mestesugarilor •Vase de lut, bratari si lanturi, farfurii, cutite, linguri din lemn, lumanari parfumate, tablouri, cosuri si papuci din nuiele, toate sunt accesibile celor care pleaca de acasa cu un milion de lei •Pelerinii care vin la Iasi sunt in marea lor majoritate saraci •Acestia vin cu hrana de acasa si nu cheltuie foarte multi bani la Iasi •Comertul iesean nu are de profitat atat de mult de pe urma pelerinilor

Evenimentele organizate de municipalitate de Sarbatorile Iasilor ating astazi punctul culminant. Astfel, unul dintre cele mai importante evenimente se refera la petrecerea anuala organizata de municipalitate in Sala Mare a Primariei, in cadrul careia vor fi acordate premiile Pogor personalitatilor judetului Iasi din diferite domenii: cultura, medicina, economie, presa etc. Primaria nu a dat publicitatii lista personalitatilor care vor fi premiate. Dintre invitatii de la Bucuresti vor participa la aceasta petrecere ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, precum si ambasadori ai tarilor straine acreditati in Romania. Din informatiile detinute, vor veni si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, precum si fostul presedinte Emil Constantinescu. La ora 12.30, la Cantina de Ajutor Social a Primariei va fi servita "Masa pelerinilor", care va consta, in principal, in sarmale cu mamaliguta. La Catedrala Mitropolitana, intre orele 9.00-12.00, are loc Slujba Sfintei Liturghii, organizata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Ziua continua cu promenada costumelor de epoca pe traseul Gradina Copou - Palatul Culturii, intre orele 10.00-19.00. Targul de Toamna se va desfasura intre orele 10.00 - 22.00 pe Esplanada "Costache Negri", in parcarea Halei Centrale, pe Esplanada Tribunal, la Strandul Municipal, iar pe Platoul Hala Centrala, intre orele 10.00 - 22.00 va continua Sarbatoarea Vinului. Intre orele 10.00 - 18.00, in incinta Palatului Culturii se va desfasura Salonul International de carte religioasa "Sf. Parascheva", organizator fiind Institutul Cultural - Misionar Trinitas. Pe Esplanada Palatului Culturii va continua Targul mesterilor populari, targ organizat de Complexul Muzeal Moldova. Evenimentul artistic "Boom-ul Graficii Britanice in anii '60" continua la Palatul Culturii intre orele 10.00-18.00, organizator fiind British Council. O demonstratie de parasutism va avea loc pe Esplanada Teatrului National, la ora 14.00, organizatori fiind Primaria si Aeroclubul Romaniei. Fundatia "Omenia", alaturi de Primaria Municipiului Iasi, organizeaza Spectacolul cultural-religios "Omenia", la ora 17.00, pe Esplanada Palatului Culturii si care continua cu un concert de muzica de cor la ora 18.00. Jocurile de artificii nu lipsesc din peisaj la ora 20.00, la Palatul Culturii. Cercul Militar organizeaza o expozitie de pictura, "Culorile Toamnei". Simpozionul International "Teatrul german in Moldova secolelor IXX-XX" se va desfasura la Galeriile "Pod Pogor - fiul" si va fi organizat de Muzeul Literaturii Romane Iasi. Festivitatea continua cu activitati sportive, ale caror organizatori sunt Clubul Sportiv Municipal Iasi si Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi. Pe timpul noptii, intre orele 22.00 - 4.00, Primaria va oferi cate o cana de ceai pelerinilor veniti din toata tara.

Pelerinii sunt saraci

Majoritatea pelerinilor sositi in Iasi din aproape toata tara pentru a se inchina la moastele Sfintei Paraschiva nu dispun de posibilitati materiale semnificative. Acestia abia daca reusesc sa-si gaseasca un loc unde sa innopteze, iar asigurarea hranei nu este pentru cei mai multi o prioritate. Conform informatiilor obtinute de la administratorii pietelor Independentei si Hala Centrala, nu exista o crestere a cererii de produse agroalimentare in aceasta perioada, lucru confirmat si de comercianti, majoritatea tarani, fiind veniti mai ales din judetul Iasi. Nu la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste magazinele aflate in zona centrala, ce ofera o marfa tot cu specific alimentar, dar de alta natura.
S-a putut constata o crestere a vanzarilor, insa nu deosebit de mare, fapt cauzat de resursele financiare limitate de care dispun cei mai multi dintre pelerini. "Nu cheltuiesc mai mult de 100 - 200 de mii lei pe zi si cumpar mai ales covrigi, apa minerala sau racoritoare", a declarat Elena Tighici, venita din Pitesti. Multi dintre pelerini au venit cu hrana de acasa, iar cei care au stat pana acum la coada de la Mitropolie pentru a ajunge la moastele sfinte au primit un ceai cald si un pachet cu mancare din partea autoritatilor locale. Mai mult decat atat, majoritatea pelerinilor spun ca in aceasta perioada postesc. Cei care au succes in comert sunt mai ales vanzatorii de obiecte de cult, aflati in apropierea Mitropoliei. "Am cumparat mai multe cruciulite si icoane pentru oamenii din parohia mea, care nu au reusit sa ajunga in Iasi", a afirmat Constantin Nicorita, din Bacau. Totusi, numarul mare de clienti dornici sa cumpere astfel de obiecte nu aduc un venit chiar asa de mare, caci marfa vehiculata este foarte ieftina. Cei care reusesc sa scoata ceva mai multi bani sunt vanzatorii de blanuri si piei (cojoace, caciuli, veste), dar cumparatorii acestor produse sunt mai ales iesenii. Desi vin anual aproximativ un milion de pelerini, acestia nu aduc o sursa de venit importanta decat pentru un anumit tip de comert.

Cu un milion la Targul Mestesugarilor

Persoanele care dispun de numai un milion de lei si doresc sa achizitioneze produse de artizanat si mestesugaresti de la Targul de Toamna, care se desfasoara pe Esplanada Palatului de Justitie, au cel putin cinci variante de a cheltui banii. O prima varianta consta intr-un cos de nuiele - 200 mii lei, o cana din lemn - 40 mii lei, un ceas de perete - 100 mii lei, o poseta de lana - 150 mii lei, o vaza de lut - 300 mii lei si, pentru delectare, o lumanare parfumata, de 210 mii lei. Cu un milion de lei se pot cumpara si un tablou pictat pe lemn - 300 mii lei, un aparat pentru masaj - 30 mii lei, o oala de lut - 200 mii lei, o curea - 150 mii lei, o poseta din lana - 150 mii lei, linguri de lemn - 25 mii lei si o bratara la 25 mii de lei. A treia varianta ar fi o lustra - 450 mii lei, o cerga de pat - 400 mii lei si un suport de vase la 150 mii lei. O alta alegere pe care o pot face cumparatorii este o carpeta de blana - 550 mii lei, un lantisor - 40 mii lei, o aplica de perete - 300 mii lei, o matura - 50 mii lei si un produs naturist la 60 mii lei. Cea de-a cincea varianta consta intr-o carte religioasa - 75 mii lei, un suport pentru paine - 150 mii lei, o farfurie de lemn - 150 mii lei, masti de perete - 225 mii lei, o pereche de slapi - 80 mii lei si scaune din nuiele - 150 mii lei, brelocuri - 40 mii lei si flori de decor, 250 mii lei. Preturile sunt accesibile pentru buzunarul fiecaruia si intr-o gama diversificata, marfa pare sa fie de calitate, negustori sunt dornici sa-si vanda produsele, atmosfera imbie la cumparaturi. Cele cinci variante prezentate constituie doar o mica parte din arsenalul de produse expuse la acest targ de catre comercianti.

Trenuri mai multe pentru pelerini

Gradul de ocupare a locurilor din trenurile care au ca destinatie finala municipiul Iasi a depasit procentul de 100 la suta. In numar mai mare decat in anii anteriori, credinciosii veniti in pelerinaj din intreaga tara au luat cu asalt orasul. Pentru a face fata, Regionala de Transport Feroviar de Calatori (RTFC) Iasi a fost nevoita sa suplimenteze, in perioada cuprinsa intre 11 si 14 octombrie, cateva dintre garniturile de tren cu cate doua sau trei vagoane de clasa a doua, asa cum a declarat directorul regional, Dumitru Anchidin. Regiunile din care a fost inregistrat cel mai mare aflux de calatori sunt: Bucuresti, Constanta, Timisoara, Suceava si Marasesti. Cu ocazia Sarbatorilor Iasilor si a procesiunii religioase inchinate Sfintei Cuvioase Parascheva, astazi RTFC anunta suplimentarea serviciilor de transport feroviar cu inca un tren rapid pe relatia Iasi - Tecuci - Buzau - Bucuresti Nord, cu plecarea din Iasi la ora 16.06 si sosirea in Bucuresti la ora 22.51. Conform declaratiilor facute ieri de catre Dumitru Anchidin, toate trenurile vor beneficia de caldura, in conditiile in care temperatura va cobori sub 10 grade Celsius.

Viata Sfintei Parascheva

In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. In chip deosebit este cinstita in Moldova, intrucat de 350 de ani moastele acesteia se gasesc la Iasi. Este cunoscuta in popor si sub numele de "Sfanta Vineri" sau "Vinerea Mare". Cuvioasa Parascheva s-a nascut in Epivata, un sat din vechea Tracie. Parintii erau de neam bun, bogati si binecredinciosi si au dat fiicei lor o educatie aleasa, invatand-o si Cuvantul Evangheliei. La varsta de zece ani, mergand cu maica sa la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu, a auzit: "Cel ce voieste a veni dupa Mine, sa se lepede de sine si sa ridice crucea si sa urmeze Mie." Indata a iesit in strada si, gasind un sarac, i-a dat hainele sale cele stralucitoare. Parintii au batut-o ca sa nu mai faca astfel de milostenie, dar ea a continuat in ciuda oricaror vitregii. Apoi, fara stirea parintilor, a plecat catre Constantinopol, a trecut in Calcedon si de acolo a ajuns in Iraclia din Pont, calatorind pe jos. Aici a ramas cinci ani, dupa care a plecat la Ierusalim, unde a calcat cu piosenie pe urmele picioarelor Mantuitorului. Calatorind mai departe, a ajuns in pustiul Iordanului, unde s-a nevoit la o manastire de calugarite, band apa (si aceasta putina), avand ca asternut o rogojina si drept imbracaminte o haina zdrentaroasa. In aceasta aspra nevointa a petrecut pana la varsta de 25 de ani, cand, din porunca dumnezeiasca, s-a intors la casa parinteasca. Apoi, plecand din nou, dupa o oprire la Constantinopol, unde a cercetat iarasi sfintele locasuri, a ajuns in satul Calicratia, unde a mai petrecut doi ani pana cand s-a mutat la Domnul. Dupa un timp, alaturi de dansa a fost ingropat un om pacatos, iar sfanta, nesuferind aceasta, a aparut in vis unui barbat cerandu-i sa-l ia pe acela de langa ea. Calugarul insa a zabovit, iar sfanta i-a aparut inca de doua ori pana cand acesta a facut precum i s-a spus. Si s-au descoperit poporului sfintele moase, care au fost duse cu cucernicie in biserica Sfintilor Apostoli, unde nenumarate minuni au facut. Moastele Sfintei Preacuvioasei Parascheva au fost aduse la Iasi si depuse la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" in 1641 de domnitorul Moldovei din acea vreme, Vasile Lupu. Incepand de atunci, crestinii au praznuit-o pe Sfanta Parascheva in fiecare toamna, pe 14 octombrie, si au supranumit-o "Ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei". Sfanta Preacuvioasa Parascheva este una dintre putinele sfinte din Romania si din estul Europei la care se organizeaza pelerinaj in fiecare an.

Constantin MAZILU
Carmen MELINCEANU
Bogdan CATANESCU
Mirela SAVU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012614 (s)