Eveniment-Social

Pune-ti creativitatea la incercare in cercurile stiintifice studentesti de la TUIASI – FOTO

Publicat: 31 mai 2016
Vrei sa construiesti o imprimanta 3D, o drona, un robot, o macara electromagnetica sau o macheta de bloc? Indiferent in ce an de studiu esti, primul sau ultimul, sau chiar la master, si la oricare dintre cele 11 facultati, te poti oricand inscrie intr-un cerc stiintific studentesc de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), unde te asteapta o echipa de profesori entuziasti, pregatiti sa-ti ofere indrumare si sa te ajute sa duci la bun sfarsit proiectele la care vrei sa lucrezi. Tu vii cu ideea proiectului si facultatea iti pune la dispozitie echipamentul de care dispune si timpul profesorilor indrumatori. Daca nu ai o idee dar vrei totusi sa faci ceva extracurricular, pe langa cursurile, seminariile si laboratoarele obisnuite, te ajutam si cu asta. Propunem, discutam si ne apucam de treaba. Activitatea incepe candva in luna noiembrie, la putin timp dupa inceputul anului universitar, si se finalizeaza in luna mai, cand au loc prezentarile finale si premierea.
Fiecare facultate are propriile cercuri stiintifice studentesti, dar in functie de preocuparile si interesele tale si de ideea pe care o ai, poti oricand opta pentru un cerc de la alta facultate decat cea la care esti inscris. Astfel, anul acesta universitar, la Cercul de Comunicare Grafica de la Facultatea de Constructii si Instalatii au fost inscrise 36 de proiecte de la sase facultati.
„Noi ii lasam sa abordeze in primul rand temele pe care si le doresc ei, pentru ca sunt studenti care apar cu preocupari foarte interesante, iar noi nu-i oprim, incercam sa ii sprijinim sa realizeze aceste lucruri si sa faca ceva in plus fata de scoala, sa invete sa faca ceva, sa invete sa prezinte acel ceva si sa castige atentia celor din amfiteatru”, explica conf. univ. dr. ing. Liviu Pruna, de la Facultatea de Constructii si Instalatii. Cele mai multe proiecte au si aplicatie practica si sunt finalizate cu un dispozitiv experimental sau cu utilizarea unor dispozitive experimentale deja existente. Proiectele sunt variate si reflecta creativitatea studentilor care se inscriu in aceste cercuri: o macheta functionala de excavator hidraulic cu aplicatii ale Legii lui Pascal si o macara electromagnetica la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, un tun electromagnetic si un sistem de monitorizare a starii de stres la Cercul stiintific „Dumitru Barbulescu” de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, un brat robotizat (manusa) comandat de la distanta care reproduce miscarile mainii umane la Facultatea de Mecanica, locuinte si laboratoare pe apa la Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului; acestea sunt doar cateva dintre proiectele prezentate in luna mai.
 
Alexandru Grigoras, student in anul I la Facultatea de Automatica si Calculatoare, si-a construit, cautand informatii si cumparand piese de pe Internet, propria imprimanta 3D.
„Am construit-o dintr-un hobby dupa un model open source din bucati separate achizitionate din diferite locuri pentru a reduce costurile, folosind o tehnologie putin asemanatoare imprimantelor clasice. In completarea proiectului meu am prezentat si cateva obiecte listate 3D care sa demonstreze capacitatile acestei imprimante”, povesteste studentul. Proiectul sau a fost prezentat anul acesta, in cadrul Cercului de Comunicare Grafica. Cu ajutorul imprimantei sale 3D poate construi diferite prototipuri de obiecte, cum ar fi sasiuri pentru mici roboti.
„Sunt preocupari ale lor, poate unele mai vechi si nu au avut pana acum mijloacele necesare sau determinarea sa le finalizeze. Toata activitatea asta completeaza ceea ce predam noi la cursuri, sunt lucruri cu totul si cu totul suplimentare si majoritatea venite din pasiunea studentilor pentru disciplina”, explica prof. univ. dr. ing. Petru-Edward Nica, de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial.
 
In cercurile stiintifice studentesti, tinerii invata si sa se documenteze, sa caute pe internet idei, proiecte si tehnologii noi, dar si sa isi puna in valoare creativitatea si sa se autopromoveze. „Am avut anul trecut niste studenti care au vrut ei din curiozitate sa construiasca un motor care sa functioneze cu aer comprimat”, povesteste prof. univ. dr. ing. Bogdan Horbaniuc, de la Facultatea de Mecanica. O asemenea lucrare stiintifica conteaza si mai tarziu, la CV-ul pentru angajare.
„Studentul dovedeste ca si-a manifestat interesul fata de meserie si s-a preocupat de cercetare. Daca doreste si daca respecta cerintele de publicare a lucrarii, poate sa o publice in Buletinul Institutului Politehnic, care trebuie tradusa si incadrata in formatul necesar, si iarasi conteaza ca o lucrare stiintifica pentru o eventuala angajare undeva si pentru promvoare”, explica prof. univ. dr. ing. Dorin Cotiusca-Zauca, de la Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului. Ai o idee indrazneata pe care vrei s-o pui in practica? Vino la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi!


loading...

Adauga un comentariu