Secretele istoriei

Purtau vikingii coifuri cu coarne?

Publicat: 15 ian. 2015
3

Susrprinzator sau nu, teribilii razbonicici scandinavi isi protejau capetele cu coifuri atunci cand intrau in lupte, dar acestea nu erau deloc prevazute cu coarne. In toate desenele si gravurile vikinge care provin din secolele 8-11 (perioada in care civilizatia vikingilor a fost la apogeu in Europa), razboinicii erau reprezentati fie cu capetele descoperite fie cu coifuri simple, tipice acelei perioade istorice si alcatuite cel mai probabil din bronz, piele si fier.
 
In ciuda tuturor investigatiilor si sapaturilor arheologice, niciun istoric nu a descoperit vreodata vreun coif viking cu coarne. De fapt, din punct de vedere strict istoric, pana in prezent a fost descoperit un singur coif despre care se stie sigur ca a fost creat si purtat de vikingi. Este vorba de coiful descoperit in anul 1943 la Gjermundbu, in Norvegia.

Vezi si Valhalla, paradisul razboinicilor vikingi

Artefactul care provinde din secolul 10 dupa Hristos, are o forma conic-circulara, cu intarituri de protectie in jurul ochilor si de-a lungul nasului, si evident, nu prezinta nicio urma de coarne metalice sau provenite de la vreun animal.
 
Vezi si Un cod secret folosit de vikingi a fost descifrat

Asocierea vikingilor cu coifuri incornorate dateaza din jurul anului 1800, cand unii artisti scandinavi precum suedezul Gustav Malsmtrom au inceput sa picteze personaje vikinge cu coifuri ornate cu coarne pentru a adauga un plus de ferocitate imaginii acestor razboinici de demult. Obiceiul a  continuat, fiind preluat de compozitoruil Richard Wagner, caci la montarea pe scena a operei sale, Inelul Nibelungilor, in anul 1870, Carl Emil Doepler, creatorul costumelor purtate de actori, a creat la randul sau coifuri cu coarne, si astfel s-a perpetuat acest fals istoric, potrivit descopera.ro.
 
Cu toate acestea, putini oameni stiu ca in trecut au fost unele categorii de razboinici care au purtat intr-adevar coifuri cu coarne, coifuri care aveau un scop pronuntat psihologic: anume acela de a inspaiminta luptatorii inamici. Astfel luptatorii celti, samuraii din Japonia si chiar razboincii persani purtau in lupta astfel de coifuri cu coarne, nu insa si vikingii.

Adauga un comentariu