Local

Pustiul care a furat un milion de euro a scapat basma curata. Judecatorii au dat o decizie uluitoare

Publicat: 25 aug. 2016
1

@ Fiscul a constatat fapte grave de evaziune fiscala @ S-a incercat recuperarea banilor din executarea averii administratorului firmei, dar judecatorii ieseni nu au fost de acord cu acest lucru

Decizie surprinzatoare a justitiei, in cazul unei firme acuzate de fraudarea bugetului statului cu peste 1 milion de euro. Desi Fiscul iesean a aratat ca cel care a condus firma se face vinovat de savarsirea unor fapte grave de evaziune fiscala, magistratii ieseni au respins cererea inaintata de lichidatorul societatii, ca prejudiciul adus bugetului statului sa fie recuperat din executarea averii administratorului.

Firma se numeste Alcadibo Auto Palas, infiintata in 2011, de Danut Stanescu, pe cand acesta avea doar 18 ani. Prin tot felul de afaceri frauduloase, dar si prin refuzul de a-si plati impozitele declarate, firma Alcadibo Auto Palas a acumulat o datorie catre bugetul statului in suma totala de 5.909. 425 lei si a intrat in faliment la sfarsitul anului trecut. Evaziunea fiscala a fost savarsita prin metode deja devenite „clasice”, adica prin nedeclararea valorii reale a veniturilor sau prin inregistrarea unor cheltuieli fictive. A

stfel, in timpul controlului finalizat in urma cu circa doua luni, inspectorii Directiei Regionale de Finante au constatat ca sumele declarate de societate prin declaratiile de venituri nu sunt reale, rezultand o diferenta in suma de 3.447.843 lei, reprezentand venituri realizate din livrari de bunuri si servicii. Aferent tranzactiilor inregistrate in mod eronat, societatea s-a sustras de la plata TVA, suma revendicata suplimentar de Fisc la aceasta categorie de taxe fiind de 2.432.667 lei. Operatiunile frauduloase s-au inregistrat in special in perioada 2012-2014. Societatea a avut relatii comerciale cu alte cateva zeci de firme din judetul Iasi si din restul tarii.

Aceste relatii comerciale nu au fost inregistrate insa in mod corect, tocmai pentru ca firma sa se sustraga de la plata taxelor si impozitelor. Printre firmele partenere se numara: Frasinul SRL, SC En Gros Delta SRL SRL, Leonida Agro Prod SRL, Gomet SRL, SC Felin Conection SRL, SC Nelarom Construct SRL, SC Inter Prodex SRL, SC Arvi Agro SRL, SC Petrol Bit SRL, SC Grup Cardomet&Pexinter SRL, SC Marex SRL, SC Vilfer Metal SRL etc. Societatea comerciala a dat lovitura in anul 2012, cand a inregisrat venituri in valoare totala de 7.013.562 lei, dar nu a platit nici macar impozitul pe profit aferent, in suma de 1.094.858 lei.

Sa i se confiste averea

In timpul procedurilor de insolventa si faliment, administratorul judiciar nu a gasit bunuri in patrimoniul societatii care ar fi putut fi vandute pentru recuperarea banilor care se cuvin statului. De mentionat ca, statul este singurul creditor inclus in tabelul creantelor, cu suma indicata mai sus, si anume 5.909.425 lei. In consecinta, Fiscului si lichidatorului firmei nu le-a mai ramas decat solutia de a incerca sa recupereze banii prin procedura de „angajare a raspunderii”, prevazuta de legislatia privind insolventa. Procedura prevede executarea averii administratorilor firmelor care si-au condus afacerile in mod fraudulos cauzand prejudicii partenerilor de afaceri si implicit statului.

Cu alte cuvinte, daca judecatorii aproba cererea, averea acestora poate fi vanduta pentru plata datoriilor catre creditorii societatii comerciale aflate in faliment. Potrivit legii, vor raspunde cu averea personala numai afaceristii care in perioada in care au condus firma „au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; au facut acte de comert în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; au dispus, în interes personal, continuarea unei activitati care ducea, în mod vadit, persoana juridica la încetarea de plati; au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea în conformitate cu legea; au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit în mod fictiv pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetarii de plati, iar în luna precedenta încetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, în dauna celorlalti creditori etc.

Ori, in cazul lui Danut Stanescu, lichidatorul a argumentat ca a „dosit” niste sume de bani pe care le avea de incasat de la alte firme, folosind banii in nume personal. Valoarea acestor sume sustrase ar fi de 1.177.044 lei. S-a mai aratat ca, firma nu a mai depus rapoartele financiare conform Legii si nu a pus la dispozitia lichidatorului documentele contabile. Cu toate acestea, judecatorii nu au retinut decat faptul ca Danut Stanescu a condus societatea in mod defectuos si acesta nu este un motiv suficient de a-l executa silit pentru recuperarea banilor statului.

„In concluzie, managementul defectuos al unei societati nu este motiv de antrenare a raspunderii administratorului, raspunderea acestuia fiind limitata la situatiile expres si limitativ prevazute de art.169 din Legea 85/2014 (privind procedura insolventei- n.r), in cazul de fata simpla indicare a faptei prevazute de Lege nefiind suficienta, in lipsa unor probe din care sa rezulte cum au fost folosite bunurile si creditele societatii”, au aratat magistratii, in hotararea judecatoreasca pronuntata recent. Autoritatilor le-a mai ramas speranta de a recupera banii in urma anchetei penale. Fiscul a depus plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala impotriva lui Danut Stanescu.

Comentarii
Adauga un comentariu